Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську демонтували останній радянський пам’ятник у центрі міста


Пам’ятник Сергію Кірову в Дніпропетровську, архівне фото
Пам’ятник Сергію Кірову в Дніпропетровську, архівне фото

У Дніпропетровську демонтували останній радянський пам’ятник у центрі міста – Сергію Кірову, неподалік від облдержадміністрації, на проспекті Олександра Поля (колишній проспект Кірова).

Демонтаж здійснили комунальні служби, згідно із законами «про декомунізацію».

Попередньо погруддя огородили, потім зачепили ременями і перевантажили в кузов автомобіля. За процесом стежили перехожі.

Водночас громадські активісти заявляють, що комунальні служби почали демонтаж найбільших пам’ятників у місті після їхніх звернень.

«Ми звернулись до районних рад Красногвардійського й Кіровського районів з вимогою прибрати пам’ятники, вони нам спершу відповідали, що немає коштів, адже міський бюджет ще не ухвалений. Тоді ми їм запропонували допомогу в демонтажі цих пам’ятників. Пам’ятник Калініну ми попросили прибрати до 9 березня, дня народження Тараса Шевченка, це було зроблено, а пам’ятник Кірову – до квітня. У цьому районі ще залишаються меморіальні дошки, їх також мають прибрати до квітня», – розповів Радіо Свобода громадський активіст Кирило Дороленко.

29 січня повалення пам'ятника Григорієві Петровському на привокзальній площі Дніпропетровська, група активістів висловила намір знести останні великі пам’ятники радянським діячам у центрі міста – Калініну та Кірову. Однак коли вони прийшли до монументів, на них там чекав кордон поліції. Тоді активісти обмежились тим, що написали на пам’ятнику Калініну слово «снос». 9 березня в Дніпропетровську комунальники «декомунізували» бюст діячу комуністичної партії СРСР, голові ВЦВК, члену Політбюро ЦК ВКП (б) Михайлу Калініну.

Сергій Кіров – радянський діяч. З 1926 року – перший секретар Ленінградського обкому і міськкому партії і Північно-Західного бюро ЦК ВКП (б), одночасно в 1934 – секретар ЦК ВКП (б). Член ЦК партії з 1923 року, член Політбюро ЦК з 1930 року.

XS
SM
MD
LG