Доступність посилання

ТОП новини

В окупованому Росією Криму триває суд про заборону Меджлісу


Будівля Верховного суду Криму, архівне фото
Будівля Верховного суду Криму, архівне фото

У Сімферополі 17 березня розпочалося чергове засідання суду за позовом про заборону діяльності Меджлісу кримських татар на окупованому Росією півострові. Як повідомив проекту Радіо Свобода «Крим. Реалії» голова ЦВК Курултаю кримських татар Заїр Смедляєв, на цьому засіданні захист Меджлісу оприлюднює клопотання про залучення до справи своїх матеріалів обсягом близько 800 сторінок.

«Люди приходять підтримати Меджліс, народ збирається біля турнікетів, якими традиційно оточили будівлю суду. Тут же стоїть автозак, усе за традицією», – розповів Смедляєв.

На засіданні присутні перший заступник голови Меджлісу кримських татар Наріман Джелял, адвокат, позивач – підконтрольний Росії прокурор Криму Наталія Поклонська.

Останнє засідання у цій справі відбулося 10 березня. Тоді адвокат Меджлісу подав клопотання про те, щоб перенести засідання на увазі того, що він не встиг ознайомитися з матеріалами справи. Суд клопотання задовольнив.

7 березня захисту Меджлісу передали документи за позовом, ініційованим призначеним Москвою прокурором Криму Наталією Поклонською. Таким чином, адвокати мали менше трьох діб на ознайомлення з матеріалами справи, які налічують понад 600 сторінок.

Підконтрольний Росії Верховний суд Криму розпочав розгляд позову про заборону Меджлісу кримськотатарського народу 3 березня. Звинувачення вимагало долучити до справи документи, які, за версією російського слідства, підтверджують, що дії представницького органу кримських татар є «протиправними та екстремістськими». Керівники Меджлісу припускають, що суд задовольнить вимоги прокуратури.

В ООН закликали Російську Федерацію не допустити закриття Меджлісу кримськотатарського народу в Криму. Євросоюз також висловив стурбованість намірами заборонити діяльність цієї організації.

Кримська правозахисна група звернулася до міжнародних організацій із заявою про неприпустимість заборони Меджлісу в Криму.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили економічні санкції. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG