Доступність посилання

ТОП новини

У Києві презентували виставку «Ідентичність. За завісою неозначеності»


Київський Національний художній музей 18 березня презентував виставку «Ідентичність. За завісою неозначеності». У ній взяли участь понад 30 художників з України та Північно-Балтійських країн.

Вони розмірковують про те, якими себе бачать мешканці різних частин Європи, як вони переосмислюють радянське минуле і як міграційна криза змінює самоусвідомлення західних країн. Спеціально для цього проекту музей повністю зняв постійну експозицію другого поверху.

«Ідентичність складається з багатьох шарів, – каже кураторка виставки та директорка Латвійського центру сучасного мистецтва Солвіта Кресе. – Це й територія, й національність, і географічна належність, індивідуальність, гендер, тощо». Загальною метафорою назви виставки стала робота українського художника Романа Мініна «Килим обіцянок», де він зображує «міфологію Донбасу», й під якою лишилася класична робота Миколи Івасюка «В’їзд Богдана Хмельницького до Києва 1649 року». Таким чином утворюються щонайменше два шари української ідентичності, пояснює куратор.

Деякі з іноземних художників створили свої роботи в Україні. Литовська художниця Крістіна Інчюрайтє створила звукову інсталяцію, яка відтворює звуки усередині скульптури «Родіна-мать». А шведський митець Маттс Лейдерстам використав анонімні роботи з спецфонду НХМУ.

Виставка «Ідентичність. За завісою неозначеності» триватиме до 22 травня. Упродовж цього часу також відбуватиметься паралельна освітня та дискусійна програма.

XS
SM
MD
LG