Доступність посилання

ТОП новини

Підозрюваний в організації паризьких атак Абдеслам співпрацює зі слідством – адвокат


Фотографія Салаха Абдеслама, розповсюджена бельгійської поліцією
Фотографія Салаха Абдеслама, розповсюджена бельгійської поліцією

Підозрюваний у вчиненні нападів у Парижі Салах Абдеслам співпрацює зі слідством і є надзвичайно важливим свідком, заявив його адвокат Свен Марі 21 березня.

«Думаю, що Салах Абдеслам є дуже важливим для слідства. Можу навіть сказати, що він є на ціну золота. Він комунікує. Він не використовує свого права мовчати», – зазначив Марі.

Міністр внутрішніх справ Бельгії Ян Ямбон повідомив, що країна була у стані підвищеної готовності через побоювання можливих атак у відповідь на арешт Абдеслама.

«Ми знаємо, якщо зупинити одну мережу, це може підштовхнути іншу до дій. Нам це стало відомо щодо цієї справи», – сказав Ямбон в ефірі бельгійського громадського радіо.

У неділю паризький прокурор Франсуа Моленс повідомив, що Салах Абдеслам розповів слідству, що спочатку хотів себе підірвати, але потім передумав.

У відповідь адвокат Абдеслама Свен Марі заявив, що він позиватиметься до Моленса щодо цієї заяви, оскільки вважає її порушенням таємниці слідства. Натомість Моленс під час виступу у понеділок у Брюсселі наполягав, що він вчинив правильно.

Наразі розглядається питання щодо екстрадиції Абдеслама до Франції, громадянином якої він є.

Під час антитерористичної операції у Брюсселі 18 березня поліція затримала трьох підозрюваних у причетності до нападів у Парижі. Один з головних підозрюваних Салах Абдеслам був поранений у ногу, коли поліція увійшла до квартири у районі Моленбек, де він переховувався. 26-річний Абдеслам жив у Моленбеку перед нападами у Парижі. Вважають, що він був членом угруповання «Ісламська держава».Підозрюють, що Салах Абдеслам відіграв ключову роль у плануванні паризьких нападів у листопаді 2015 року.

Після затримання Абдеслама в розшуку залишається один імовірний співучасник паризьких нападів 13 листопада минулого року – Мохамед Абріні.

У результаті нападів у Парижі минулого року загинули 130 людей.

XS
SM
MD
LG