Доступність посилання

ТОП новини

Джелял: у Судаку хочуть знести 6 будинків кримських татар


Будинки в Судаку, які планували знести
Будинки в Судаку, які планували знести

Підконтрольна Москві влада анексованого Криму має намір знести шість будинків кримських татар у Судаку, повідомив проекту Радіо Свобода «Крим Реалії» перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял.

За його словами, для цього 23 березня до міста в район житлового масиву Алчак прибули близько 100 правоохоронців, половина з них – озброєні.

«Це представники ОМОНу, поліції, ФСБ. Як мінімум, два КамАЗи. Екіпіровані, тобто, чекали чогось. Нічого не відбувалося. Була велика група кримських татар. Теж десь в такій кількості, може більше», – розповів він.

За словами Джеляла, ці будинки побудовані багато років тому і, дійсно, не мали дозвільних документів. При цьому Джелял наголосив, що така ситуація характерна для всього Криму і стосується не тільки кримських татар.

(Відео Avdet)

Він також сказав, що за його даними, деякі з власників тієї власності, яку хочуть знести, поїхали зустрітися з віце-прем’єр-міністром підконтрольного Росії уряду півострова Русланом Бальбеком.

На даний момент немає інформації про те, чи відбулася така зустріч, а також будь-які офіційні коментарі російської влади і силових відомств Криму, відсутні.

Координатор Кримської контактної групи з прав людини Абдурешит Джеппаров, який перебуває в Судаку, повідомив «Крим. Реалії», що на даний час російські силовики поїхали, розійшлися і кримські татари.

Напередодні стало відомо, що 23 березня в Судаку планується знесення шести кримськотатарських будівель і ринку, власником якого є глава Судакського меджлісу Ільвер Аметов.

Раніше в Криму голова Ради безпеки Росії Микола Патрушев провів нараду, на якій заявив про збереження загрози дестабілізації ситуації на півострові.

22 березня в Криму пройшли обшуки в будинках трьох делегатів Курултаю. В цей же день в анексованому Росією Криму перебував міністр оборони Росії Сергій Шойгу.

Міжнародні організації, в тому числі Європарламент, неодноразово заявляли про порушення прав людини в незаконно анексованому Росією Криму, в тому числі, щодо кримськотатарського населення, і закликали Москву припинити порушення. Підконтрольна Росії влада Криму називає такі заяви «перебільшенням».

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій проти Москви. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG