Доступність посилання

ТОП новини

Венеціанська комісія шкодить процесу люстрації в Україні – Ослунд


Андерс Ослунд (©Shutterstock)
Андерс Ослунд (©Shutterstock)

Венеціанська комісія своїми вимогами зробити люстраційне законодавство ідеальним шкодить судовій реформі України, вважає шведський та американський економіст, старший радник «Атлантичної ради» (Atlantic Council) Андерс Ослунд. На його переконання, Україні варто вже тепер починати люстрацію суддів, оскільки судова реформа практично не відбувається. Про це експерт заявив під час круглого столу у Києві 23 березня.

«Венеційська комісія тут відіграє, я вважаю, дуже шкідливу роль, кажучи: якщо ви не створили ідеальне законодавство з люстрації – киньте його взагалі. Звісно, зміст дуже важливий. Але швидкість, я вважаю, тут важливіша», – зазначив Ослунд.

Він наголосив, що відсутність судової реформи гальмує розвиток економіки.

«Як банк може стягнyти борги, якщо він не може звернутися до суду? Великою проблемою для банків є те, що вони не можуть стягнути борги з великих позичальників, оскільки вони надто політично впливові», – сказав Ослунд.

«Я рішучий прихильник люстрації, як і багато хто в Україні, – додав він. Просто треба звільнити 18 тисяч прокурорів і 10 тисяч суддів, найняти нових людей, віднайти їх – є чимало кваліфікованих юристів в Україні. Звичайно, у той же час треба покращити їхні умови праці й підвищити зарплати».

20 березня голова Венеціанської комісії Джанні Букіккіо в інтерв’ю телеканалу «Інтер» заявив про необхідність внесення змін до закону України «Про очищення влади». За його словами, закон у нинішньому вигляді має бути змінений, тому що він «не повністю відповідає європейським стандартам і принципу верховенства права». Букіккіо заявив, що закон не має стати способом зведення рахунків з політичними опонентами.

Закон «Про очищення влади» (люстрацію) набрав чинності 16 жовтня 2014 року і передбачає люстрацію чиновників, які займали посади під час режиму екс-президента Віктора Януковича.

Конституційний суд України 22 березня в закритому режимі почав розгляд подання Верховного суду та 47 народних депутатів про відповідність закону «Про очищення влади» Конституції України. Про рішення наразі нічого невідомо.

За даними департаменту з питань люстрації Міністерства юстиції, в Україні є близько 700 тисяч державних службовців, яких треба перевірити до осені цього року в рамках закону про очищення влади.

XS
SM
MD
LG