Доступність посилання

ТОП новини

Трибунал ООН оголосить вердикт у справі екс-лідера боснійських сербів Радована Караджича


Білборд на підтримку Радована Караджича і Воїслава Шешеля, Східне Сараєво, 23 березня 2016 року
Білборд на підтримку Радована Караджича і Воїслава Шешеля, Східне Сараєво, 23 березня 2016 року

Трибунал Організації Об’єднаних Націй 24 березня оголосить свій вердикт у справі колишнього лідера боснійських сербів Радована Караджича. Він є найбільш високопоставленою особою, що постала перед трибуналом у Гаазі за дії, вчинені під час етнічної Боснійської війни два десятиліття тому, в результаті якої загинули понад 100 тисяч людей.

Прокурори, які хочуть для Караджича довічного ув’язнення, звинувачують його в геноциді, злочинах проти людяності, порушенні законів і звичаїв ведення війни, затверджених Женевською конвенцією.

Головне звинувачення для Караджича, який був арештований в 2008 році після 11 років переховувань, стосується його керівної ролі у вбивстві 8 тисяч мусульманських чоловіків і хлопчиків у Сребрениці в 1995 році. Прокурори кажуть, що це був акт геноциду, так, як і наказ очистити від боснійських мусульман і етнічних хорватів міста по всій країні.

70-річний Радован Караджич, колишній лікар-психіатр, може отримати довічне ув'язнення за звинуваченнями про геноцид, а також за ще дев'ятьма пунктами про скоєння військових злочинів і злочинів проти людяності. Якщо Караджич буде визнаний винним, вирок йому винесуть пізніше.

Раніше перед Міжнародним кримінальним трибуналом у справах колишньої Югославії постав нині покійний президент Сербії Слободан Мілошевич. Він помер у в'язниці десять років тому, ще до вердикту суду.

Ще один фігурант через вбивства у Сребрениці – Ратко Младич, генерал, який командував силами боснійських сербів. Він також очікує вердикту суду. Також цього місяця завершується і процес над Воїславом Шешелем, сербським націоналістом, лідером Радикальної партії Сербії.

Багато сербів в Боснії і Сербії розглядають суд як прозахідний інструмент впливу і вірять, що Караджич не винен.

У минулі вихідні, нинішній лідер боснійських сербів Мілорад Додік відкрив студентський гуртожиток імені Караджича. Виступаючи на заході, Додік назвав судовий процес над Караджичем «принизливим», зірвавши бурхливі оплески присутніх.

XS
SM
MD
LG