Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ про справу Караджича: необхідно притягти до відповідальності воєнних злочинців


Голова місії ОБСЄ в Боснії та Герцеговині Джонатан Мур
Голова місії ОБСЄ в Боснії та Герцеговині Джонатан Мур

Голова місії ОБСЄ в Боснії та Герцеговині Джонатан Мур називає важливим винесення вироку колишньому лідерові боснійських сербів Радованові Караджичу.

«Сьогодні мої думки з родинами жертв геноциду та інших жахливих злочинів, вчинених під час війни у Боснії і Герцеговині. Сподіваюся, що вирок принесе хоч невеличке задоволення тим, хто чекав справедливості так довго. Пошук справедливості не залишив нікого байдужим. Це може бути довгим, складним і суперечливим процесом. Разом з тим, навіть через 20 років життєво необхідно притягти до відповідальності воєнних злочинців. Це головне для побудови міцного миру у Боснії і Герцеговині», – мовиться у заяві Мура, опублікованій 24 березня.

Раніше у четвер колишнього лідера боснійських сербів Радована Караджича визнали винним у геноциді, злочинах проти людяності і воєнних злочинах під час Боснійської війни у 1990-х і засудили до 40 років позбавлення волі. Таке рішення 24 березня ухвалив Міжнародний кримінальний трибунал у справах колишньої Югославії.

Радован Караджич був одним із політичних лідерів боснійських сербів під час війни 1992–1995 років у Боснії, яка забрала життя близько 100 тисяч людей.

Прокурори просив для нього довічного терміну за геноцид, злочини проти людяності і воєнні злочини, у тому числі причетність до вбивства майже восьми тисяч босняків-мусульман у районі Сребрениці в 1995 році.

Він не визнає свою провину.

Радован Караджич був затриманий в Сербії в 2008 році після того, як 13 років переховувався від правосуддя.

XS
SM
MD
LG