Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисники закликали розслідувати вбивство адвоката російських військових і захистити іншого адвоката


Міжнародна правозахисна організація Amnesty International закликала владу України розслідувати викрадення і вбивство адвоката Юрія Грабовського, що захищав одного з підсудних в Україні російських спецпризначенців, і надати захист адвокатові другого з росіян Оксані Соколовській.

Як заявила старший директор досліджень організації Анна Нейстат, «убивство адвоката у кримінальних справах є жахливим злочином, і влада України повинна негайно вжити всіх необхідних заходів, щоб почати виправляти це вкрай серйозне зловживання правами людини і правосуддям».

За її словами, викрадення і вбивство Грабовського мають бути швидко, ефективно й неупереджено розслідувані, а винні притягнені до відповідальності в перебігу справедливих судових процесів.

У заяві правозахисників мовиться, що Юрій Грабовський «неодноразово зазнавав переслідувань і залякувань у зв’язку з його роботою як адвоката», зокрема, скаржився, що його переслідує влада через його роль як захисника російського громадянина Олександра Александрова – одного з двох росіян, затриманих у травні 2015 року на Луганщині під час бою проти українських військових, суд над якими за звинуваченнями в тероризмі, незаконному володінні зброєю і незаконному перетині кордону триває в Києві; обидва спершу визнали, що є спецпризначенцями однієї з частин Головного розвідувального управління Генерального штабу Збройних сил Росії, та після спілкування з адвокатами на суді відмовилися від цих слів.

Крім того, заявляють в організації, адвокат другого з затриманих у тому бою, Євгена Єрофеєва, Ольга Соколовська теж скаржилася на неодноразове переслідування й погрози у зв’язку з її роботою в цій справі. Відтак Amnesty International закликала надати їй ефективний захист, щоб вона могла безпечно виконувати свою законну роботу адвоката.

Юрія Грабовського, який зник у березні, знайшли вбитим у ніч на п’ятницю після того, як місце злочину вказав уже другий затриманий за підозрою у причетності до викрадення і вбивства адвоката. Перший затриманий наприкінці минулого тижня заявляв про причетність до викрадення Грабовського російських спецслужб, повідомили українські правоохоронці.

Оксана Соколовська сама перебуває під судом через іншу справу, в якій її звинувачують у заподіянні умисних тяжких тілесних ушкоджень іще 2014 року. Вона сприймає цю справу як тиск на неї і заявляла про загрози її життю і здоров’ю; у зв’язку з цим Голосіївський районний суд Києва вже постановив 21 березня забезпечити її особисту охорону, охорону членів сім’ї, житла та майна, й видати спецзасоби.

XS
SM
MD
LG