Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко заявила, що є домовленість про повернення Савченко до України


Юлія Тимошенко (в центрі праворуч) на акції на підтримку Надії Савченко перед посольством Росії в Києві, 9 березня 2016 року
Юлія Тимошенко (в центрі праворуч) на акції на підтримку Надії Савченко перед посольством Росії в Києві, 9 березня 2016 року

Лідер партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко заявила, що існує домовленість із президентом Росії Володимиром Путіним про повернення засудженої в Росії українки Надії Савченко, народного депутата від «Батьківщини», до України.

«За нашою інформацією, є рішення про те, що або вона буде передана в Україну в обмін, або вона може бути передана в Україну за міжнародними правовими документами для відбування покарання в Україні», – заявила Тимошенко в ефірі телепередачі «Шустер Лайв».

«Є великі шанси. І ці шанси здобули світові лідери першого рівня. Це є президент Сполучених Штатів і це є федеральний канцлер Німеччини, які переконали Путіна Надю віддати. І я сподіваюся на те, що це відбудеться», – сказала Тимошенко, як її цитує інтернет-видання «Українська правда».

За її словами, вона вірить у те, що Савченко можна буде побачити в Україні вже найближчими тижнями.

Тимошенко також попросила захист Савченко переконати українку повернутися до нормального харчування і «дочекатися того дня, коли ми будемо її зустрічати на рідній українській землі».

Надія Савченко, що перебуває за ґратами в Росії з липня 2014 року й засуджена там на 22 роки, заявляє, що не визнає вироку, як і самого суду над нею, і через десять робочих днів після винесення вироку, коли він формально набуде чинності, поновить сухе голодування, яке буде тримати до повернення в Україну.

Її вже давно вимагають негайно звільнити і Україна, і міжнародна спільнота. Президент України Петро Порошенко повідомляв, що президент Росії Володимир Путін обіцяв звільнити Надію Савченко, народного депутата України (фракція «Батьківщина») й делегата Верховної Ради в Парламентській асамблеї Ради Європи, колишнього військовослужбовця Збройних сил, штурмана бойового вертольота (її іноді помилково називають «льотчицею»), після винесення їй вироку. Він також пропонував обміняти її на двох російських військовослужбовців, узятих у полон у бою проти українських військ на сході України.

Надію Савченко в Росії засудили до 22 років позбавлення волі в колонії загального режиму і штрафу у 30 тисяч рублів (нині це майже 11,5 тисяч гривень), обвинувативши в пособництві в убивстві 2014 року двох працівників російського державного телебачення, що нелегально перебували в Україні в лавах збройних проросійських сепаратистів, надаючи їм інформаційну підтримку, і в замаху на вбивство їхнього оператора, а також у незаконному перетині російського кордону.

Надія Савченко на час тих подій перебувала на сході України як доброволець-піхотинець, беручи участь в операції проти підтримуваних Росією збройних сепаратистів. Вона та її захист відкидають звинувачення і навели на суді численні докази, що на момент загибелі російських журналістів її вже захопили в полон сепаратисти, які потім силоміць вивезли її до Росії. Але суд не взяв до уваги ні цих доказів непричетності Савченко до інкримінованих їй Росією дій, ні її міжнародного імунітету як члена ПАРЄ.

XS
SM
MD
LG