Доступність посилання

ТОП новини

Народні депутати з Одещини підтримали звернення обласних прокурорів проти Сакварелідзе – ГПУ


Давід Сакварелідзе (©Shutterstock)
Давід Сакварелідзе (©Shutterstock)

Народні депутати України, обрані від Одеської області, підтримали звернення керівників територіальних прокуратур України про звільнення заступника голови ГПУ Давіда Сакварелідзе. Про це йдеться в повідомленні на сайті Генпрокуратури в суботу.

«Ми, народні депутати України, обрані від Одеської області, повністю підтримуємо колективне звернення всіх керівників територіальних прокуратур України про звільнення Давіда Сакварелідзе із займаної посади та органів прокуратури взагалі. Маємо зауважити, що обіймаючи посаду прокурора Одеської області протягом півроку Давід Сакварелідзе нічого не зробив для зміцнення законності та правопорядку в області, розкриттю та розслідуванню злочинів. Все прокурорське надбання Давіда Сакварелідзе – це імпорт в область популізму, обману та артистизму», –йдеться у листі депутататів.

Восьмеро депутатів, які підписали листа, також назвали Сакварелідзе «головним захисником так званих «діамантових прокурорів».

«Відносно справи «діамантових прокурорів», вважаємо, що саме пан Давід Сакварелідзе, а не хтось інший, є головним захисником так званих «діамантових прокурорів», адже незважаючи на те, що він розпочинав цю справу, розслідував її як процесуальний керівник, затвердив обвинувальний акт та як ніхто інший має бути обізнаний з її обставинами, відмовився підтримувати державне обвинувачення у суді, чим по суті сприяв та дав можливість уникнути підозрюваним відповідальності», – йдеться у листі.

25 березня керівники регіональних прокуратур звернулися з листом до генпрокурора Віктора Шокіна з вимогою, щоб він звільнив свого заступника Давіда Сакварелідзе через «спроби дискредитувати органи прокуратури». Як заявили прокурори, звернутись до Шокіна їх спонукала інформація про підготовку Давідом Сакварелідзе акції «з метою вчинення тиску на працівників Генеральної прокуратури України».

Напередодні під стінами Генпрокуратури зібралося кількадесят активістів, які у смітниках принесли муляжі з обличчями так званих «діамантових прокурорів». Люди заявили, що прийшли під прокуратуру, аби підтримати чесних слідчих та прокурорів. Це сталося після того, як Давід Сакварелідзе закликав небайдужих прийти до ГПУ та підтримати його команду в боротьбі з корупцією.

23 і 24 березня заступник генерального прокурора Давід Сакварелідзе заявив, що в Генпрокуратурі тривають звільнення співробітників, які здійснювали провадження справи так званих «діамантових прокурорів» – Олександра Корнійця та Володимира Шапакіна. Згодом Сакварелідзе додав, що колишній заступник прокурора Київської області Олександр Корнієць був керуючим справами генпрокурора Шокіна.

5 липня 2015 року у заступника прокурора Київської області Олександра Корнійця та заступника начальника Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України Володимира Шапакіна провели обшук.

За повідомленням Генпрокуратури, Корнійця та Шапакіна затримали під час отримання хабаря на суму в понад 3 мільйони гривень. Крім того, під час обшуків у них виявлено близько 400 тисяч доларів готівкою, автомат Калашникова та холодну зброю, багато ювелірних виробів і 39 пакетів з діамантами.

Їм повідомили про підозру у вчиненні злочину, передбаченого частиною 4 статті 368 Кримінального кодексу України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою в особливо великому розмірі) Кримінального кодексу України.

29 березня Верховна Рада має розглянути відставку генерального прокурора України Віктора Шокіна.

Генеральний прокурор Віктор Шокін написав заяву про відставку ще у лютому, втім досі перебуває на посаді. Після завершення оплачуваної відпустки 16 березня Віктор Шокін знову вийшов на роботу.

XS
SM
MD
LG