Доступність посилання

ТОП новини

Росія не є суб’єктом Мінських угод, тому претензії щодо Савченко не зрозумілі – Захарова


Речниця МЗС Росії Марія Захарова
Речниця МЗС Росії Марія Захарова

У Міністерстві закордонних справ Росії заявляють, що Росія не є суб’єктом Мінських домовленостей, а тому не розуміє претензій щодо справи українки Надії Савченко. Про це заявила речниця російського відомства Марія Захарова.

«Росія не є суб’єктом Мінських угод. Вони стосуються двох сторін, які конфліктують», – сказала вона.

«Ми повинні впливати на сторони конфлікту рівно так само, як Франція чи ФРН мають впливати на Київ. Все, більше ми нічого не повинні», – додала Марія Захарова.

Комплекс заходів щодо виконання Мінських угод (Друга мінська угода) – документ, узгоджений на саміті в Мінську 11–12 лютого 2015 року. Його підписали від Росії посол Михайло Зурабов, від ОБСЄ – посол Гайді Тальявіні, від України – другий президент, представник України в Тристоронній контактній групі Леонід Кучма, а також від угруповань «ДНР» і «ЛНР» Олександр Захарченко (без зазначення посади) та Ігор Плотницький (без зазначення посади).

Питання про звільнення Надії Савченко порушували цього тижня на переговорах контактної групи у Мінську. Один із пунктів Мінських угод передбачає звільнення заручників і незаконно утримуваних осіб. Українська сторона наполягає, що Надія Савченко має бути звільнена у рамках виконання цих домовленостей.

Донецький міський суд Ростовської області 22 березня засудив громадянку України, народного депутата Надію Савченко до 22 років колонії загального режиму, визнавши її винною в причетності до вбивства двох російських журналістів під Луганськом влітку 2014 року. За обвинуваченням у незаконному перетині російського кордону їй присуджений штраф у сумі 30 тисяч рублів.

Сама Савченко відкидає провину по висунутих їй у Росії обвинуваченнях. Захист українки неодноразово вказував на відсутність достатньої кількості доказів у її справі і наголошував, що Савченко на Луганщині викрали і вивезли у Росію.

XS
SM
MD
LG