Доступність посилання

ТОП новини

Військові заявили про 18 порушень перемир’я за день


На крайньому блокпості українських військових біля Авдіївки, 27 березня 2016 року
На крайньому блокпості українських військових біля Авдіївки, 27 березня 2016 року

У прес-центрі штабу української воєнної операції проти підтримуваних Росією сепаратистів і російських військ у частині сходу України заявили про 18 випадків застосування противником зброї проти української армії протягом дня, з 6-ї до 18-ї години.

При цьому, зазначили військові, «у відповідь на прицільні обстріли противника з різних видів зброї бійці Збройних сил України декілька разів відкривали вогонь у відповідь, проте виключно з озброєння, яке дозволене мінськими угодами».

Зокрема, на маріупольському напрямку позиції українських сил поблизу Новотроїцького обстріляли з протитанкових керованих ракет та мінометів 120-міліметрового калібру, випустивши 4 міни. Також на цьому напрямку в захисників Широкина і Тарамчука стріляли зі стрілецької зброї.

Крім того, повідомив речник штабу Віктор Шубець, постріли не вщухають поблизу Авдіївки. За день противник 6 разів відкривав тут вогонь із мінометів, гранатометів, кулеметів великого калібру та стрілецької зброї, повідомив він.

Також, за словами речника, біля Авдіївки незаконні збройні формування спробували взяти штурмом один із опорних пунктів українських сил, але військовослужбовці Збройних сил України відкрили вогонь у відповідь на обстріл та спробу підійти впритул до їхніх укріплень. У результаті бою диверсійно-розвідувальна група противника у складі шести осіб відступила. Серед бійців українських сил втрат у цьому інциденті немає, кількість жертв із боку ворога уточнюється, мовиться в повідомленні.

Про можливі втрати українських військ в інших сутичках цього дня не повідомляється. Зазвичай дані про втрати української сторони наводять уже наступного дня.

Тим часом активісти повідомляють у соцмережах про загибель у неділю принаймні одного українського військового біля «промзони» під Авдіївкою, що останніми тижнями є місцем постійних запеклих боїв.

А донецькі сепаратисти стверджують про загибель п’яти українських військових і поранення ще чотирьох біля Авдіївки. Окремо вони заявили про загибель іще одного українського військовослужбовця вранці біля Широкина під Маріуполем унаслідок підриву на вибуховому пристрої. Ці заяви наразі не підтверджені з інших джерел.

Крім того, донецькі сепаратисти заявили по обіді, що Збройні сили України за попередню добу 23 рази порушили режим припинення вогню і обстріляли сепаратистські позиції 122 рази, при цьому випустивши 65 мін із мінометів калібру 82 і 120 міліметрів, а також застосувавши бойові машини піхоти, гранатомети і стрілецьку зброю. За їхніми словами, були обстріляні селище Зайцеве на північній околиці Горлівки, що поділене лінією контакту на частини, підконтрольні Києву і сепаратистам, селища Жабичеве, Спартак і Веселе на північ від Донецька, райони донецького аеропорту і «Вольво-центру» в північній частині Донецька, міста Докучаєвськ та Ясинувата, а також село Комінтернове неподалік Маріуполя.

Луганські сепаратисти про становище на лінії фронту в неділю не повідомляли.

На лінії контакту сторін між вільною й окупованою частинами Донбасу вже багато разів проголошували режим припинення вогню, але він щоразу порушується, в тому числі й із застосуванням важких озброєнь, що мали бути відведені. Сторони звинувачують у порушеннях одна одну й заперечують звинувачення на свою адресу.

XS
SM
MD
LG