Доступність посилання

ТОП новини

«Опора»: зафіксовані порушення суттєво не вплинули на результати виборів у Кривому Розі


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

Громадянська мережа «Опора» заявляє, що її спостерігачі не виявили системних зловживань і порушень виборчого законодавства на позачергових виборах мера Кривого Рогу.

«Громадянська мережа «Опора» відзначає належний рівень організації і проведення голосування на позачергових виборах Криворізького міського голови 27 березня 2016 року, відповідного підрахунку голосів на виборчих дільницях. Зафіксовані офіційними спостерігачами порушення з боку виборчих комісій не мали системного характеру і не здійснили суттєвого впливу на законність процесу голосування та підрахунку голосів на виборчих дільницях», – мовиться в попередній заяві «Опори» щодо результатів спостереження за виборами.

За повідомленням, грубі порушення законодавства, допущені на виборчих дільницях, були поодинокими і не мають ознак централізованого впливу на результати голосування. «Опора» закликає кандидатів й інших суб’єктів виборчого процесу вчасно скористатися можливостями оскарження порушень законодавства у разі належного документування їх та уникати неверифікованих заяв щодо проблем виборчого процесу.

У той же час в «Опорі» заявляють, що правоохоронні органи міста зобов’язані забезпечити належне розслідування порушень, зафіксованих на позачергових виборчих Криворізького міського голови. Спостерігачі звертаються до МВС України із пропозицією посилити місцеві правоохоронні органи додатковими кадрами, а також закликають забезпечити належний контроль за їхньою діяльністю.

Серед зафіксованих порушень спостерігачі вказують на неодноразові випадки організованого підвезення виборців до дільниць. «Масова практика підвезення виборців, на думку «Опори», містить значні ризики щодо зловживань з боку його організаторів, зокрема в аспекті здійснення незаконної передвиборної агітації та/або підкупу виборців. У Кривому Розі організатором підвезення виборців виявилася міська організація ветеранів, яку очолює особа, котра брала участь у передвиборній агітації чинного міського голови, кандидата-самовисуванця Юрія Вілкула», – заявили в «Опорі» і відзначили недостатню активність правоохоронних органів міста щодо оперативного реагування на факти підвезення виборців.

Крім того, спостерігачі заявляють, що зафіксували факт видачі виборцю грошей після голосування, підписані наперед членами ДВК протоколи про підрахунок голосів виборців, а також дрібні порушення виборчих процедур і незначні помилки, допущені членами виборчих комісій.

Позачергові вибори мера Кривого Рогу відбулися 27 березня. За попередніми результатами, міським головою стає Юрій Вілкул, за якого проголосували близько 74% виборців. Кандидат від «Самопомочі» Семен Семенченко, за попередніми даними, набирає менше ніж 11% голосів.

У Комітеті виборців України заявили, що вибори «не відповідали стандартам чесних і демократичних виборів та відбувалися із системними порушеннями чинного законодавства, які мали суттєвий вплив на результати виборів».

XS
SM
MD
LG