Доступність посилання

ТОП новини

Захист Сенцова та Кольченка оскаржує вирок


Олег Сенцов та Олександр Кольченко
Олег Сенцов та Олександр Кольченко

Верховний суд Росії отримав касаційну скаргу захисту українського режисера Олега Сенцова та активіста Олександра Кольченка. Про це повідомляє офіційний сайт суду.

Водночас прес-служба російського омбудсмена повідомляє, що 23 березня уповноважений з прав людини в Росії направила клопотання в президію Верховного суду Росії на захист прав засуджених Сенцова та Кольченка, приводом для звернення є скарга адвокатів про порушення права їхніх підзахисних на справедливий судовий розгляд.

25 серпня 2015 року Північно-Кавказький військовий суд у російському Ростові-на-Дону засудив українського режисера, кримчанина Олега Сенцова й активіста Олександра Кольченка до 20 і 10 років колонії суворого режиму відповідно «за підготовку терактів». Захист Сенцова подав апеляцію на вирок, проте рішення суду першої інстанції залишили чинним.

Вироки Сенцову й Кольченку широко засудили у світі. Москва заявила у відповідь, що така різка реакція має «політизований характер».

У справі «про підготовку терактів у Криму» російські спецслужби також затримали Геннадія Афанасьєва і Олексія Чирнія, вони також засуджені в Росії.

Російська правозахисна організація «Меморіал» оголосила Сенцова, Кольченка й Афанасьєва політв’язнями.

XS
SM
MD
LG