Доступність посилання

ТОП новини

Посольство США в Росії повідомило про минулий візит до Москви директора ЦРУ щодо Сирії


Джон Бреннан, архівне фото
Джон Бреннан, архівне фото

Посольство США в Росії підтвердило, що Москву ще на початку березня відвідував директор Центрального розвідувального управління для переговорів на тему Сирії.

Джон Бреннан відвідував Росію для того, щоб у контактах із представниками російської влади наголосити, серед іншого, на необхідності того, що президент Сирії Башар аль-Асад має залишити посаду, щоб полегшити політичний перехід у Сирії, повідомляють російські агентства з посиланням на повідомлення посольства чи його речника Вілла Стівенза.

За цими повідомленнями, Бреннан підтвердив підтримку з боку США саме такому політичному переходові в Сирії. Крім того, він нагадав російським посадовцям про необхідність того, щоб і Росія, і війська Асада дотримувалися в Сирії своїх зобов’язань щодо припинення бойових дій.

Раніше в понеділок у Міністерстві закордонних справ Росії, згадавши про той візит директора ЦРУ на початку березня, заявляли, що він не був пов’язаний із частковим виведенням російських військ із Сирії, про яке оголосив президент Росії Володимир Путін 14 березня.

Як сказав журналістам заступник міністра Олег Сиромолотов, Джон Бреннан у перебігу того візиту не відвідував МЗС, але побував у Федеральній службі безпеки Росії «і ще десь».

У Кремлі речник президента Росії Дмитро Песков, зі свого боку, заявив, що нічого не може сказати про візит до Москви директора ЦРУ США, бо Джон Бреннан не мав ніяких контактів у Кремлі.

Росія разом із Іраном є єдиними міжнародними союзниками влади президента Сирії Башара аль-Асада, проти якої в цій країні вже п’ять років точиться громадянська війна. Москва наполягає, що саме Асад має стати на чолі зусиль для мирного врегулювання в Сирії й залишатися на посаді президента, доки його буде «підтримувати сирійський народ». На Заході, зокрема у США, і в арабському світі, а також у лавах сирійської опозиції владі Асада відмовляють у легітимності і не припускають ніякої його ролі в політичному переході в Сирії. Про це, зокрема, говорив у перебігу візиту до Москви 23 березня державний секретар США Джон Керрі.

XS
SM
MD
LG