Доступність посилання

ТОП новини

Майже 400 жителям Дніпропетровська з боргами за комунальні послуги закрили виїзд за кордон – мерія


385 жителів Дніпропетровська не зможуть виїхати за кордон через борги за житлово-комунальні послуги, повідомив на прес-конференції заступник міського голови Михайло Лисенко.

«Департаментом комунального господарства та капітального будівництва міськради розроблена програма стягнення заборгованостей за житлово-комунальні послуги. Зроблено достатньо велику роботу, і вже маємо перші результати: 385 мешканців нашого міста не можуть виїхати за межі України через великі борги. Маємо відповідні рішення. Тепер люди, покидаючи кордони країни і проходячи прикордонний контроль, нехай думають, чи дозволять їм це зробити, чи ні», – заявив Лисенко.

За його словами, до списку людей, які винні великі суми за комунальні послуги, не ввійшли пенсіонери, студенти, родини з дітьми, малозабезпечені громадяни, ті, «які дійсно з тих чи інших реальних причин не можуть платити».

«Парадоксально, але злісними неплатниками є люди, які можуть платити, але цього не роблять, маючи, наприклад, борг перед «Дніпроводоканалом» у 25–30 тисяч гривень. Мова йде саме про таких злісних неплатників, які не платять роками, а не про боржників із боргом 800 гривень. Мінімальна сума боргу, яка потрапила до цифри 385, складає 8 тисяч гривень», – заявив посадовець.

Дніпропетровський правозахисник Василь Сухов у коментарі Радіо Свобода підтвердив існування законодавчої норми, яка дозволяє не випускати за кордон людей, які мають комунальні борги, однак, за словами правозахисника, ця норма є такою, яка порушує права людини.

«Є законодавча норма про базу даних боржників перед бюджетом, яка може передаватись до прикордонної служби. Але ключове поняття тут – боржники перед бюджетом, тобто перед державою, перед народом України. Я вважаю, що це неправильно, адже підприємства, що надають комунальні послуги, не завжди належать державі чи місту – такі, як облгази чи обленерго, не належать державі. По-друге, сама норма забороняти виїзд за кордон або навіть будь-яке переміщення громадянина всередині країни через комунальні борги є порушенням прав людини», – вважає Василь Сухов.

В адміністрації Державної прикордонної служби України Радіо Свобода не змогли ані підтвердити, ані спростувати інформацію про існування бази даних боржників, у яких можуть бути проблеми з перетином кордону. Радіо Свобода підготувало інформаційний запит до відомства з проханням прокоментувати заяву посадовця Дніпропетровської міськради.

XS
SM
MD
LG