Доступність посилання

ТОП новини

В Україні презентували кампанію з метою змінити настрої нідерландців на референдумі


Українці запустили кампанію, щоб змінити настрої нідерландців на референдумі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:41 0:00

Громадські організації ініціювали проведення комунікаційної кампанії, покликаної надихнути нідерландців проголосувати за ратифікацію Угоди про асоціацію України і ЄС на референдумі 6 квітня, повідомила на презентації проекту в Києві одна з його авторів, директор продакшен-хабу «СтраткомUA» Оксана Горбач.

Зокрема, заручившись підримкою Міністерства закордонних справ та Міністерства інформаційної політики України, було створено два веб-сайти likeu.org.ua та myukraineis.org трьома мовами – нідерландською, англійською та українською, які доповнені низкою соціальних роликів на підтримку України.

«Проект покликаний доносити нідерландцям максимально чітко і максимально у великому обсязі те, чому вони повинні проголосувати за нас. І не тому, що це вигідно з точки зору торгового партнерства, хоча ми про це теж говоримо, а тому, що ми такі самі, як вони – «LikeU», – сказала Оксана Горбач.

«Такі кампанії дозволяють думати не лише про референдум, а про сприйняття України в Нідерландах. Незалежно від результатів референдуму, потрібно вибудовувати стосунки з європейськими країнами. Те, що ми робимо зараз, так чи інакше приведе до якогось позитивного результату», – сказала Ольга Жук, куратор культурної дипломатії Міністерства закордонних справ України.

У відео до кампанії «LikeU» (з англ. – «Такі, як ви») було використано музику української співачки Onuka. Ініціативу підтримала українська діаспора в Нідерландах, розробивши онлайн-платформи нідерландською мовою, де пояснюються всі переваги Угоди про асоціацію.

Нідерланди, як і всі інші країни-члени Європейського союзу, вже завершили ратифікацію Угоди про асоціацію України і ЄС. Але, відповідно до нещодавно ухваленого закону, з ініціативи євроскептичних громадських організацій у країні 6 квітня відбудеться консультативний референдум щодо перегляду цієї ратифікації. Політики Нідерландів і Євросоюзу закликали виборців країни підтримати ратифікацію.

Результат референдуму не є безумовно обов’язковим до виконання: в разі, якщо він буде визнаний таким, що відбувся, і більшість його учасників проголосує проти ратифікації, уряд Нідерландів має подати до парламенту новий законопроект – або, відповідно до результату, про скасування ратифікації, або, всупереч результатові, про підтвердження цієї ратифікації. Та багато з політичних сил країни заявляють, що, беручи до уваги перспективу парламентських виборів, які мають відбутися не пізніше як через два роки, вони схильні не нехтувати вибором громадян.

У разі, якщо Нідерланди все ж урешті відхилять ратифікацію, угода про асоціацію, включно з зоною вільною торгівлі, буде діяти між Україною і рештою 27 членами Євросоюзу.

XS
SM
MD
LG