Доступність посилання

ТОП новини

НАБУ: суддя-хабарник відстрілювався при затриманні і зник завдяки недоторканності


Суддя в Одесі, викритий правоохоронцями в отриманні хабара, почав відстрілюватися від них, а потім, скориставшись із суддівської недоторканності, втік, повідомили в Національному антикорупційному агентстві України.

За цим повідомленням, одного з суддів Малиновського районного суду Одеси викрили детективи НАБУ спільно з працівниками Національної поліції на отриманні неправомірної вигоди у сумі 500 тисяч гривень, які він вимагав через посередника «для винесення певного судового рішення в цивільній справі про стягнення боргу.

«Під час проведення слідчих дій вказаний суддя чинив опір працівникам Національного бюро, застосувавши вогнепальну зброю на ураження. Після того залишив зброю та, скориставшись наявністю статусу недоторканності судді, зник з місця події», – мовиться в повідомленні.

Як кажуть у НАБУ, детективи бюро за цим фактом ведуть досудове розслідування кримінального провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 368 Кримінального кодексу України (одержання неправомірної вигоди).

Про те, чи знайшли ознаки правопорушення в застосуванні суддею вогнепальної зброї на ураження, нічого не сказано.

Ця операція «ще раз підтверджує той факт, що зняття статусу недоторканності суддів та депутатів є невід’ємною частиною ефективної боротьби з корупцією», заявили в НАБУ.

Речник президента України Святослав Цеголко повідомив у фейсбуці, що директор НАБУ Артем Ситник повідомив Петрові Порошенку про цей випадок, і голова держави доручив Службі безпеки України вжити всіх заходів для затримання судді.

Відповідно до статті 49 закону «Про судоустрій і статус суддів», «суддя є недоторканним», і «затримання судді або обрання стосовно нього запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою чи домашнього арешту до ухвалення обвинувального вироку судом не може бути здійснено без згоди Верховної Ради України».

XS
SM
MD
LG