Доступність посилання

ТОП новини

ГПУ передала до суду справу проти екс-командира харківського «Беркута»


Генеральна прокуратура України повідомляє, що передала до Печерського райсуду Києва обвинувальний акт стосовно колишнього командира спецпідрозділу «Беркут» в Харківській області за фактами вчинення протиправних дій під час Євромайдану.

За повідомленням, обвинуваченому інкримінують перевищення влади і службових повноважень під час подій 1 грудня 2013 року на вулиці Банковій у Києві. «Тобто умисне на виконання явно злочинного наказу, з метою перешкоджання проведенню зборів, демонстрації, вуличної ходи, вчинення дій особисто і підлеглими, які явно виходять за межі наданих прав та повноважень, та що супроводжувалось застосуванням насильства, болісними і такими, що ображають особисту гідність потерпілих діями внаслідок чого постраждали 25 учасників цих акцій, а також перешкоджання законній професійній діяльності журналістів та застосування насильства до 19 журналістів, що в сукупності призвело до тяжких наслідків», – йдеться в повідомленні ГПУ.

Крім того, екс-командирові «беркутівців» інкримінується неналежне виконання своїх службових обов’язків, внаслідок чого тілесні ушкодження отримали 26 бійців внутрішніх військ і патрульно-постової служби.

За подіями 18 лютого 2014 року на вулицях Грушевського, Інститутській, Кріпосному провулку й Маріїнському парку в Києві екс-«беркутівця» обвинувачують у перевищенні влади й своїх службових повноважень, надмірному застосуванні сили і зброї, що спричинило тяжкі наслідки, зокрема, загибель трьох людей.

Також його обвинувачують у заподіянні тяжких тілесних ушкоджень 12 людям, середньої тяжкості тілесних ушкоджень 31 особі, легких тілесних ушкоджень 61 особі, а також у здійсненні насильницьких дій, що заподіяли фізичний біль і не спричинили тілесних ушкоджень, стосовно трьох людей.

У Генпрокуратурі нагадали, що за результатами розслідування подій, що відбувалися 1 грудня 2013 року на Банковій у Києві і 18 лютого 2014 року на Інститутській і Кріпосному провулку про підозру повідомили восьми особам з числа керівництва держави і правоохоронних органів та чотирьом правоохоронцям.

Досудове розслідування щодо встановлення інших організаторів і виконавців вчинених злочинів під час цих подій триває, додали в ГПУ.

Раніше у прокуратурі повідомили, що станом на 10 лютого 2016 року у межах кримінальних проваджень щодо вбивств 48 активістів, замахів на вбивства 80 активістів повідомлено 25 підозр екс-беркутівцям. Наразі у Святошинському суді Києва розглядаються матеріали кримінального провадження щодо п’яти екс-правоохоронці за обвинуваченням у вбивстві активістів. Ще 20 екс-беркутівців оголошені у розшук.

За даними Генпрокуратури, всього під час Євромайдану постраждали 2,5 тисячі людей, 104 із них загинули. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати Небесною сотнею.

За даними Міністерства внутрішніх справ, з 18 лютого по 2 березня 2014 року під час виконання службових обов’язків у центрі Києва загинули 17 силовиків.

XS
SM
MD
LG