Доступність посилання

ТОП новини

Павленко: частина колись уражених через аварію на ЧАЕС лісів – чиста 


Частину колись уражених через аварію на Чорнобильській атомній електростанції лісів на сьогодні можна вважати чистими територіями. Про це заявив міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко в інтерв’ю одному з японських ЗМІ, передає урядовий портал.

«Радіаційна ситуація в забруднених лісах поступово змінюється. За розрахунковими даними, на даний час у порівнянні з 1992 роком площа лісів зі щільністю забруднення понад один кюрі на квадратний кілометр
зменшилась на понад 400 тисяч гектраів і зараз ці площі можна віднести до категорії чистих територій та проводити на них всі лісогосподарські заходи без обмежень», – заявив Павленко.

Він також наголосив на необхідності запровадження заходів з реабілітації радіоактивно забруднених лісів і залучення їх до господарської діяльності.

За словами Павленка, в Україні постійно проводять моніторинг земель та перевірку якості агропродукції.

«Протягом 2015 року державними лабораторіями ветеринарної медицини України проведено 1,6 мільйона радіологічних досліджень різних видів харчових продуктів. За результатами проведених досліджень виявлено 466 зразків різних видів харчових продуктів з перевищенням допустимих рівнів, які не допущено в обіг», – повідомили в уряді з посиланням на слова Павленка.

За даними Держагенства лісових ресурсів України, внаслідок катастрофи на ЧАЕС радіоактивне забруднення різної інтенсивності сформувалися у лісах 17 областей.

Аварія на Чорнобильській АЕС сталася 26 квітня 1986 року. Вибух на четвертому енергоблоці спричинив зростання радіаційного рівня до межі, в 30-40 разів більшої, ніж під час вибуху в Хіросімі в 1945 році.

XS
SM
MD
LG