Доступність посилання

ТОП новини

«Нафтогаз» подав пропозиції до плану дій для повного відокремлення оператора ГТС


Компанія «Нафтогаз України» повідомила, що 31 березня направила свої пропозиції щодо порядку дій для повного відокремлення функції оператора газотранспортної системи України від групи «Нафтогаз» згідно з вимогами Третього енергетичного пакету ЄС.

Ці пропозиції направлені для розгляду Міністерству енергетики та вугільної промисловості, Міністерству економічного розвитку та торгівлі, Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Антимонопольному комітетові України, а також Секретаріатові Енергетичного співтовариства, представникам Світового банку та Європейського банку реконструкції і розвитку.

Згаданий план дій Міненерговуглепром мав підготувати ще до 30 жовтня 2015 року, але його досі не існує, відтак процес відокремлення оператора ГТС в Україні вже на п’ять місяців відстає від затвердженого урядом графіку, заявляє «Нафтогаз».

«Ефективне відокремлення функції оператора ГТС від учасників ринку, які займаються іншою діяльністю на ринку газу, зокрема, видобутком, торгівлею або постачанням газу, є необхідною передумовою для розвитку вільного та конкурентного ринку газу», – нагадали в компанії.

Нині «Нафтогаз України» здійснює повний цикл операцій розвідки та розробки родовищ, експлуатаційного та розвідувального буріння, транспортування та зберігання нафти і газу, постачання природного і скрапленого газу споживачам. Відокремлення функцій, зокрема, транспортування газу вимагає, серед іншого, так званий Третій енергопакет нормативних актів Європейського союзу, втілити які зобов’язалася й Україна.

XS
SM
MD
LG