Доступність посилання

ТОП новини

Голова Нацполіції пропонує скликати засідання РНБО щодо незаконного видобутку бурштину


Голова Національної поліції України Хатія Деканоїдзе закликає провести засідання Ради національної безпеки і оборони щодо напрацювання плану боротьби з нелегальним видобутком бурштину. Про це вона написала в суботу на своїй сторінці в Facebook.

«Бурштинові війни – задавнена хвороба країни, яка з кожним днем тільки загострюється. Сутички між старателями і правоохоронцями, відсутність стратегічного плану на державному рівні, контрабанда бурштину і політизованість боротьби з нелегальним видобутком каменю вже стали невід`ємною частиною видовища, за яким з екранів телебачення спостерігає вся країна», – повідомила Деканоїдзе.

За її словами, поліція реагує на всі порушення закону, але навряд чи зможе впоратися з проблемою без змін в законодавстві.

Деканоїдзе також повідомила, що у неділю на Рівненщину, де цього тижня в сутичках з бурштинокопачами постраждали 10 поліцейських, вирушає оперативний штаб для вивчення ситуації. До поліцейських долучаться представники ГПУ, СБУ і місцевої ОДА.

Цього тижня 10 поліцейських та кілька бурштинокопачів зазнали поранень на території і поблизу села Клесів Сарненського району на Рівненщині. Перші намагалися зупинити незаконний промисел, другі вимагали залишити «їхню землю».

Так звана «бурштинова лихоманка» охоплює не лише Рівненщину, але й Волинь і частково Житомирську область. Чимало місцевих жителів і приїжджих почали збагачуватися за рахунок надр. Екологи кажуть, що природа Полісся від таких дій зазнає непоправного нищення. Час від часу правоохоронці повідомляють про виявлення та вилучення незаконно добутого бурштину. Водночас старателі наголошують на вибірковості переслідувань з боку правоохоронців, а ті, в свою чергу, пояснюють, що завести кримінальну справу на кожного бурштинокопача нереально через те, що цим промислом на Рівненщині займаються тисячі людей.

XS
SM
MD
LG