Доступність посилання

ТОП новини

Результати виборів мера Кривого Рогу намагаються оскаржити в суді – правозахисник


Колишній кандидат на посаду мера Кривого Рогу, самовисуванка Інна Іванченко подала до Дніпропетровського окружного адміністративного суду позов щодо визнання результатів виборів міського голови 27 березня недійсними. Про це Радіо Свобода 3 квітня повідомив криворізький правозахисник Валерій Романов, який готував позовну заяву.

За даними Романова, у суді намагаються оскаржити дві постанови Криворізької міської виборчої комісії – про встановлення результатів виборів та про реєстрацію Юрія Вілкула міським головою Кривого Рогу.

«Ми подали наш позов в електронному вигляді в надії, що, коли його приймуть, ми надамо до нього додатки, де викладені факти порушень. Загалом у нас підготовлено близько 60 таких додатків. Основний наголос ми робимо на порушення, які були зафіксовані під час виборчої кампанії мера, так само, як і в день голосування. По-перше, ми вважаємо, що в місті підігрівались настрої міжнаціональної ворожнечі, недовіри, – чого варті слогани, які використовувались на користь Вілкула, – «Якщо мера не виберемо ми, владу захоплять вони» з фотографіями людей, що жбурляють каміння. По-друге, чимало питань викликає соціальна акція з виплати 500 гривень малозабезпеченим родинам. Ми вважаємо, що під час виплат у людей збирали особисті дані, щоб потім організувати підвезення цих же людей на виборчі дільниці, тобто наявне використання адміністративного ресурсу. Протокол комісії про встановлення результатів вибрів був затверджений у середу. За законом, є 5 днів для оскарження результатів виборів», – повідомив Радіо Свобода Валерій Романов.

Раніше у виборчому штабі Юрія Вілкула усі звинувачення щодо порушень під час виборчої кампанії й у день виборів з боку їхнього кандидата відкинули.

31 березня на пленарному засіданні сесії Криворізької міської ради новообраний мер Юрій Вілкул склав присягу. Це вже третє складення присяги Юрієм Вілкулом, який очолює Кривий Ріг із 2010 року.

28 березня Криворізька міська виборча комісія оприлюднила офіційні дані, за якими на виборах мера міста переміг чинний міський голова Кривого Рогу, самовисуванець Юрій Вілкул, набравши 74,18% голосів. На другому місці висуванець «Самопомочі» Семен Семенченко – 10,92% голосів, на третьому Світлана Сова від «Сили людей» – 4,67%, на четвертому Микола Колесник від «Укропу» – 4,36% голосів. Явка виборців склала 55,93%.

За даними з Громадянської мережі «Опора», під час виборчої кампанії в Юрія Вілкула був найбільший виборчий фонд – понад 780 тисяч гривень, з них 50 тисяч –власні кошти кандидата, а 730 тисяч – добровільні фінансові внески.

27 березня в Кривому Розі відбулися позачергові вибори міського голови. На посаду мера претендувало 15 кандидатів.

XS
SM
MD
LG