Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко міг порушити норму про заборону займатися підприємницькою діяльністю – Чумак


Віктор Чумак
Віктор Чумак

У діях президента України Петра Порошенка, оприлюднених у журналістському розслідуванні Анни Бабінець «Подвійне життя президента», немає ознак корупції, але може бути порушення конституційної норми про заборону займатися підприємницькою діяльністю. Про це заявив Радіо Свобода позафракційний депутат Верховної Ради Віктор Чумак, який є заступником голови комітету з питань запобігання і протидії корупції.

«Я би не сказав, що тут є ознаки корупції, ідеться про моральну і політичну відповідальність. На мою думку, але тут треба розібратися детально, є порушення статті 103 Конституції України щодо заборони займатися підприємницькою діяльністю. Відкриття цієї компанії, перерахування відповідних коштів має ознаки підприємницької діяльності», – вважає депутат.

На думку Віктора Чумака, юридичних наслідків оприлюднення даних про належні президентові України офшорні компанії не матиме.

«У нормальних країнах люди подають у відставку, проводиться розслідування в парламенті, але в нас неможливо це провести, оскільки немає закону про імпічмент. Політична відповідальність настає на виборах. Вибори теоретично мають відбутися в 2019 році, але останні роки показують, що у нас чомусь президенти не досиджують до кінця (каденції)», – додав депутат.

Увечері 3 квітня автори міжнародного журналістського розслідування оприлюднили дані, які нібито свідчать, що панамська юридична компанія Mossack Fonseca допомагала деяким своїм клієнтам відмивати гроші, ухилятися від сплати податків і обходити різні санкції.

Репортери із 76 країн опрацювали понад 11 мільйонів документів щодо офшорних компаній та їхніх власників. В Україні фігурантом розслідування став, зокрема, президент Петро Порошенко.

Журналісти-розслідувачі заявляють, що президент України Петро Порошенко, всупереч заявам, досі не передав свої активи у траст, однак почав реструктуризацію належних йому активів компанії Roshen, створивши для цього три офшорні компанії.

В Адміністрації президента наразі не коментували ситуацію.

XS
SM
MD
LG