Доступність посилання

ТОП новини

У ГПУ не вбачають «складу злочину» в діях Порошенка щодо активів компанії Roshen


Владислав Куценко
Владислав Куценко

У Генпрокуратурі не вбачають «складу злочину» в діях президента України Петра Порошенка щодо активів компанії Roshen. Про це Радіо Свобода завив прокурор ГПУ Владислав Куценко.

«Відповідно до Конституції, розслідування щодо президента України не перебуває у повноваженнях ані Генпрокуратури, ані НАБУ. Проте ми попередньо проаналізували інформацію ЗМІ щодо начебто кримінальної складової у діяльності президента України, наші фахівці дійшли висновку, що складу злочину у діяльності президента немає», – сказав він.

3 квітня автори міжнародного журналістського розслідування оприлюднили дані, які нібито свідчать, що панамська юридична компанія Mossack Fonseca допомагала деяким своїм клієнтам відмивати гроші, ухилятися від сплати податків і обходити різні санкції.

Репортери із 76 країн опрацювали понад 11 мільйонів документів щодо офшорних компаній та їхніх власників. В Україні фігурантом розслідування став, зокрема, президент України Петро Порошенко.

Журналісти-розслідувачі заявляють, що президент України Петро Порошенко, всупереч заявам, досі не передав свої активи у траст, однак почав реструктуризацію належних йому активів компанії Roshen, створивши для цього три офшорні компанії. Порошенко заявляє, що він відійшов від управління активами компанії Roshen, доручивши це відповідним консалтинговим та юридичним компаніям. Крім того, він очікує, що ці компанії «нададуть вичерпні пояснення для української та міжнародної преси».

Національне антикорупційне бюро України заявило, що не має повноважень розпочинати щодо чинного президента досудове розслідування, оскільки відповідно до закону України «Про Національне антикорупційне бюро України» та Кримінального процесуального кодексу, підслідними бюро є вищі посадові особи, уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, зокрема президент України, повноваження якого припинено.

XS
SM
MD
LG