Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко висловив підтримку територіальній цілісності Азербайджану


Петро Порошенко
Петро Порошенко

Президент України Петро Порошенко висловив підтримку суверенітету та територіальної цілісності Азербайджану у межах міжнародно визнаних кордонів. Про це він заявив 5 квітня під час телефонної розмови з президентом Азербайджану Ільгамом Алієвим.

«Глави держав висловили занепокоєння останньою ескалацією ситуації у Нагірному Карабасі. Обидва лідери наголосили на важливості мирного врегулювання ситуації на основі принципів міжнародного права. Петро Порошенко та Ільхам Алієв скоординували дії щодо врегулювання нагірно-карабаського конфлікту у рамках міжнародних організацій», – повідомили у прес-службі Адміністрації президента України.

Раніше у вівторок Азербайджан і підтримувані Вірменією сепаратисти у Нагірному Карабасі домовилися про перемир’я.

Ситуація у Нагірному Карабасі різко загострилася у ніч на 2 квітня. І вірменська, і азербайджанська сторона звинуватили одна одну у наступі з застосуванням важкого озброєння. З обох сторін уже загинули, за різними даними, від 40 до 64 людей.

Дипломати із так званої Мінської групи посередників із врегулювання конфлікту – Франції, Росії, США, мають 5 квітня провести засідання у Відні з приводу загострення нагірнокарабаського конфлікту.

Нагірний Карабах, автономія у складі міжнародно визнаних кордонів Азербайджану, більшість населення якої становлять вірмени за національністю, одностороннім чином проголосив незалежність після війни 1988–1994 років, унаслідок якої Азербайджан втратив контроль над регіоном. У Баку вважають, що цей регіон окупувала Вірменія. Самопроголошеної «незалежності» Нагірного Карабаху формально не визнає жодна держава світу, зокрема й Вірменія. Фактично ж Єреван надає цьому сепаратистському регіонові Азербайджану всіляку підтримку.

Внаслідок конфлікту довкола Нагірного Карабаху загинули близько 30 тисяч людей.

XS
SM
MD
LG