Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр Ісландії подав у відставку через офшорний скандал


Прем’єр-міністр Ісландії Сігмюндюр Давід Ґюнлейґссон
Прем’єр-міністр Ісландії Сігмюндюр Давід Ґюнлейґссон

Прем’єр-міністр Ісландії Сігмюндюр Давід Ґюнлейґссон 5 квітня подав у відставку після звинувачень у приховуванні коштів в офшорній компанії.

Згідно з витоком фінансових документів, ісландський прем’єр та його дружина створили компанію на Британських Віргінських островах, якій допомагала панамська юридична фірма.

Сігмюндюр Давід Ґюнлейґссон відкидає звинувачення.

4 квітня в Ісландії тисячі протестувальників вийшли під стіни парламенту, вимагаючи відставки прем’єр-міністра країни, а опозиція пригрозила йому вотумом недовіри уряду.

У вівторок Сігмюндюр Давід Ґюнлейґссон звернувся до президента з закликом розпустити парламент. Але президент відмовився, зазначивши, що насамперед внд хоче провести консультації з лідерами інших політичних партій.

3 квітня Центр дослідження корупції і організованої злочинності (OCCRP), Міжнародний консорціум журналістських розслідувань (ICIJ) і сайти світових ЗМІ опублікували матеріали, присвячені корупції у вищих ешелонах влади в низці країн. Розслідування базується на документах компанії Mossack Fonseca (Панама, Британські Віргінські острови).

Репортери із 76 країн опрацювали понад 11 мільйонів документів щодо офшорних компаній та їхніх власників. Вони повідомляють, що знайшли важливу інформацію щодо 12 чинних чи колишніх лідерів держав та урядів світу. В Україні фігурантом розслідування став, зокрема, президент Петро Порошенко.

XS
SM
MD
LG