Доступність посилання

ТОП новини

Ухилення від сплати податків є глобальною проблемою – Обама про «панамські документи»


Президент США Барак Обама вперше прокоментував масштабний витік документів про секретні операції десятків відомих публічних осіб. У виступі 5 квітня в Білому домі американський лідер назвав ухилення від сплати податків глобальною проблемою.

«Це не є притаманним лише іншим країнам, бо насправді є люди й тут, в Америці, які прагнуть здобути переваги в такий же спосіб. Багато з цього є законним, але в цьому й проблема. Це означає, що закони настільки погано розроблені, щодозволяють людям, якщо у них є достатня кількість юристів і бухгалтерів, не виконувати обов’язків, яких пересічні громадяни змушені дотримуватися», – наголосив Обама.

Автори міжнародного журналістського розслідування стверджують, що панамська юридична компанія Mossack Fonseca допомагала деяким своїм клієнтам відмивати гроші, ухилятися від сплати податків і обходити різні санкції.

Розслідування базується на документах компанії Mossack Fonseca (Панама, Британські Віргінські острови), які отримало німецьке видання Süddeutsche Zeitung та поділилося з колегами з Міжнародного консорціуму журналістських розслідувань (International Consortium of Investigative Journalists) та OCCRP (Проект розслідування корупції й організованої злочинності).

Репортери із 76 країн опрацювали понад 11 мільйонів документів щодо офшорних компаній та їхніх власників. В Україні фігурантом розслідування став, зокрема, президент Петро Порошенко.

XS
SM
MD
LG