Доступність посилання

ТОП новини

Позачергова сесія Рівненської облради відмовила 6 фірмам у розвідці надр


Депутати Рівненської обласної ради на позачерговій сесії відхилили заявки шістьох підприємств щодо геологічної розвідки на території, багатій на бурштин.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, заявки подали товариства з обмеженою відповідальністю «Інвестнерудпром», «Зірка Рівненщини», «Амбер майнінг компані», «Георесерчінг», «Рівнерудпром» і «Глина-плюс». Перед сесією голова облради Олександр Корнійчук повідомив, що в п’ятьох із шести вищезгаданих фірм – одні і ті ж засновники.

Депутати заявили, що до ухвалення відповідного закону дозволів не отримає ніхто. На сесії йшлося і про те, що незаконним видобутком бурштину займаються також мисливські господарства, які орендують частину поліських земель.

Лише за останній тиждень на Рівненщині правоохоронці відкрили 17 кримінальних проваджень за порушення правил охорони надр, які караються обмеженням волі до двох років. З початку тижня в області працює міжвідомча група з протидії незаконному видобутку бурштину, повідомив на сесії обласний прокурор Анатолій Ковальчук. Прокурор зазначив, що за період незаконного видобутку пошкоджені 37 гектарів лісових насаджень.

Цього тижня спеціально створений оперативний штаб «зробить висновки, яким чином, може, це буде гучно сказано, але розігнати людей для того, щоб навести там порядок», додав прокурор.

Тим часом, новий керівник Головного управління поліції у Рівненській області Сергій Князєв висловив думку, що місцеві правоохоронці з допомогою громадськості і журналістів зможуть самотужки навести порядок на бурштинових родовищах. Після завершення сесії Сергій Князєв поїхав у Сарненський район, де, за даними прокурора району Вадима Топольського, відучора зібралося близько шести тисяч копачів.

Нещодавно голова Національної поліції України Хатія Деканоїдзе закликала провести засідання Ради національної безпеки і оборони щодо напрацювання плану боротьби з нелегальним видобутком бурштину.

Так звана «бурштинова лихоманка» охоплює не лише Рівненщину, але й Волинь і частково Житомирську область. Чимало місцевих жителів і приїжджих почали збагачуватися за рахунок надр. Екологи кажуть, що природа Полісся від таких дій зазнає непоправного нищення. Час від часу правоохоронці повідомляють про виявлення та вилучення незаконно добутого бурштину. Водночас старателі наголошують на вибірковості переслідувань з боку правоохоронців, а ті, в свою чергу, пояснюють, що завести кримінальну справу на кожного бурштинокопача нереально через те, що цим промислом на Рівненщині займаються тисячі людей.

XS
SM
MD
LG