Доступність посилання

ТОП новини

Азербайджан звинувачує фактичну владу Нагірного Карабаху в порушенні перемир’я


Азербайджан звинувачує сили підтримуваного Вірменією сепаратистського регіону Нагірного Карабаху в порушенні умов досягнутого раніше цього тижня перемир’я. У заяві міністерства оборони Азербайджану зранку 7 квітня йдеться, що за останню добу сепаратисти порушили режим припинення вогню 119 разів.

Оборонне відомство Азербайджану також стверджує, що вірменські сили обстріляли кілька районів ексклаву Нахічевань – частини Азербайджану, оточеної Вірменією, Іраном і Туреччиною.

Фактична влада Нагірного Карабаху звинуватила азербайджанських військових у двох спробах проникнення диверсійно-розвідувальних груп уночі 7 квітня на територію, контрольовану етнічними вірменами.

Одразу після укладення угоди про припинення вогню 5 квітня Азербайджан і сепаратисти в Нагірному Карабасі заявляли, що ситуація вздовж лінії зіткнення залишається напруженою, але спокійною.

Нагірний Карабах, автономія у складі міжнародно визнаних кордонів Азербайджану, більшість населення якої становлять вірмени за національністю, одностороннім чином проголосив незалежність після війни 1988–1994 років, унаслідок якої Азербайджан втратив контроль над регіоном. У Баку вважають, що цей регіон окупувала Вірменія.

Самопроголошеної «незалежності» Нагірного Карабаху формально не визнає жодна держава світу, зокрема й Вірменія. Фактично ж Єреван надає цьому сепаратистському регіонові Азербайджану всіляку підтримку.

Внаслідок конфлікту довкола Нагірного Карабаху загинули близько 30 тисяч людей.

XS
SM
MD
LG