Доступність посилання

ТОП новини

Організатори референдуму в Нідерландах готують поправки до Угоди про асоціацію – ЗМІ


Один з ініціаторів нідерландського референдуму, голова організації «Форум за демократію», письменник Тьєррі Боде готує свій список пропозицій щодо змін, які слід внести до Угоди про асоціацію ЄС і України. Про це він заявив у інтерв’ю одному з місцевих телеканалів. За словами Боде, свої поради він готовий надати особисто прем’єр-міністрові Марку Рютте.

«Цей документ, що міститиме поправки до Угоди про асоціацію, я маю намір підготувати разом із іншими інтелектуалами табору, що заявив «ні», – сказав Боде, висловлюючи сподівання на те, що їх буде враховано, коли керівництво Нідерландів вестиме переговори у Брюсселі щодо подальших кроків.

Водночас Тьєррі Боде заявляє, що він і його прибічники вже виношують нові плани: можливості винесення на всенародне обговорення у Нідерландах наступної теми, однією з яких могла б бути або Трансатлантична зона вільної торгівлі між ЄС і США, або нова ініціатива фінансової підтримки країн південної Європи з боку ЄС, або загалом європейський підхід до проблеми біженців. Також можливою темою, на думку Боде, може стати доля єдиної європейської валюти євро.

«У майбутньому, сподіваюся, референдумів буде більше», – зауважує Боде.

З огляду на те, що референдум 6 квітня мав виключно консультативний характер, уряд Нідерландів не зобов’язаний зважати на його підсумки. Водночас прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте вже заявив, що його держава ретельно перегляне угоду з Україною, щоб задовольнити усі сторони. «Ми ухвалимо дуже зважене рішення», – зауважив він.

За попередніми даними, 38,1% учасників референдуму в Нідерландах проголосували за ратифікацію Угоди про асоціацію з Україною, 61,1% – проти. Явка склала ледь більше від необхідного мінімуму – близько 32%.

Виборча комісія Нідерландів повідомила, що оприлюднить офіційні результати референдуму 12 квітня. Попередні результати по найважливіших округах мають бути відомі 8 квітня.

XS
SM
MD
LG