Доступність посилання

ТОП новини

Суд відмовився допитувати Луценка у справі російських військових


Євген Єрофеєв та Олександр Александров, архівне фото
Євген Єрофеєв та Олександр Александров, архівне фото

Голосіївський районний суд Києва відхилив клопотання адвокатів російських військових Євгена Єрофеєва й Олександра Александрова про допит як свідка лідера фракції «Блок Петра Порошенка» Юрія Луценка, але погодився допитати свідків з числа сепаратистів.

Адвокат Єрофеєва Оксана Соколовська наголосила, що Юрій Луценко та один зі слідчих СБУ у справі порушили права підсудних Євгена Єрофеєва та Олександра Александрова, коли взяли смартфон одного з них і оприлюднили відео з нього у Верховній Раді.

На думку суддів, Луценко не може мати нової інформації щодо вчинення теракту та вбивства бійця ЗСУ, в яких звинувачують ГРУшників.
Водночас судді не заперечили щодо можливості допиту на прохання захисту бойовиків сепаратистських угруповань з непідконтрольної частини Луганщини, яких адвокати пропонують як свідків захисту.

На думку суду, цих свідків не можна допитувати шляхом відеоконференції: їх вислухають, лише якщо вони особисто прибудуть до Києва.

Представники ж військової прокуратури проти використання доказів від сепаратистів, і в цьому посилаються на нормативні акти і заяви посадовців, які визнають непідконтрольні території окупованими.

Засідання суду продовжиться у понеділок о 10.30, суд планує почати допит свідків.

16 травня минулого року російські спецпризначенці Олександр Александров і Євген Єрофеєв були затримані в зоні проведення бойових дій на Донбасі поблизу Щастя Луганської області. Прокурори висунули обом однакові обвинувачення: у незаконному перетині кордону, та, серед іншого, звинуватили у вбивстві військового. Російським спецпризначенцям також інкримінують терористичний напад на позиції 92-ї бригади, яка охороняла ТЕЦ біля міста Щастя. Спочатку Єрофеєв і Александров назвались російськими військовими, але на суді відмовилися від свідчень.

XS
SM
MD
LG