Доступність посилання

ТОП новини

Від травня ООН вводить суворі правила, щоб запобігти потраплянню ядерних матеріалів до бойовиків


Від травня вступають в дію суворі правила ООН для запобігання потраплянню в руки бойовиків ядерних матеріалів, оголосило у п’ятницю Міжнародне агентство з атомної енергії.

10 країн, включаючи Пакистан, Азербайджан і Кувейт, підписали поправку до Конвенції про фізичний захист ядерних матеріалів минулого тижня, і скріплення документа представниками Нікарагуа 8 квітня забезпечило договорові участь 102 підписантів, необхідних для вступу документа в силу через місяць.

Північна Корея та Іран як фактично ядерні країни не схвалили ані Конвенцію 1987 року, ані її оновлений варіант.

Раніше договір був спрямований на те, щоб гарантувати, що уран чи плутоній не будуть доступними для войовничих екстремістів під час транспортування з однієї країни в іншу.

Поправки ж зобов’язують уряди також захищати ядерні установки та матеріали безпосередньо всередині країн. Оновлена Конвенція розширює і перелік дій, що передбачають кримінальне покарання за контрабанду ядерних матеріалів, пошкодження ядерних установок і створення небезпеки для довкілля.

Атаки бойовиків угруповання «Ісламська держава» у Сирії і недавні напади в Європі посилили стурбованість міжнародного співтовариства, що бойовики можуть спробувати отримати радіоактивні матеріали або атакувати АЕС.

XS
SM
MD
LG