Доступність посилання

ТОП новини

Біля посольства Росії у Києві вимагають звільнення кримських політв’язнів


9 квітня в Києві біля посольства Російської Федерації кілька активістів зібралися на повторну акцію з вимогою звільнити кримських політв'язнів Олександра Кольченка, Олега Сенцова і Геннадія Афанасьєва, засуджених в Росії, передає «Крим.Реалії».

«Сьогодні до кінця дня стане відомо, оскаржив прокурор рішення суду щодо переведення Афанасьєва ближче до дому. Якщо ні, і до кінця дня не оскаржать, то з сьогоднішнього дня набирає чинності рішення суду про переведення Афанасьєва на відбування покарання ближче до дому – це відповідно до норм законодавства Росії», – розповіла одна з учасниць акції Евеліна Ганська.

За її словами, акція триватиме і наступного тижня.

Повідомляється, що правоохоронців на акції було більше, ніж активістів. Ніхто з дипломатів до активістів не вийшов. Подібна акція тривала під стінами російської дипустанови і напередодні.

Засуджені в Росії українці є фігурантами кримінальної справи за звинуваченням в організації терористичної організації в Криму. Кінорежисера Олега Сенцова і активіста Олександра Кольченка засудили на 20 і 10 років відповідно.

Геннадій Афанасьєв відбуває покарання у виправній колонії в російському Сиктивкарі. 9 березня суд зобов'язав етапувати його в колонію, розташовану ближче до його місця проживання – Кримського півострова.

Правозахисний центр «Меморіал» визнав Афанасьєва, Сенцова і Кольченка політичними в'язнями.

10 березня Міністерство юстиції України направило російській стороні запит про повернення на територію України Олега Сенцова, Юрія Солошенка, Олександра Кольченка та Геннадія Афанасьєва, засуджених в Росії. Наступного дня Мінюст Росії заявив, що розгляне зверенення протягом 30 днів.

7 квітня стало відомо, що Міністерство юстиції України надіслало Росії ще один запит про передачу Україні Олега Сенцова і Олександра Кольченка.

XS
SM
MD
LG