Доступність посилання

ТОП новини

МЗС України заявляє про критичне погіршення стану Савченко і вимагає доступу до неї лікарів і консулів


Міністерство закордонних справ України увечері 9 квітня заявило про глибоке занепокоєння «критичним погіршенням стану здоров’я незаконно утримуваної Росією громадянки України Надії Савченко».

«Українська сторона висловлює рішучий протест у зв’язку з ненаданням дозволу на відвідання громадянки України українськими лікарями та консульськими посадовими особами, ігнорування російським політичним керівництвом численних звернень з цього приводу світових лідерів, українського МЗС, правозахисних організацій та громадських діячів», – ідеться в заяві, поширеній на сайті зовнішньополітичного відомства.

«Такі дії російських органів свідчать про нехтування російською стороною універсальними нормами міжнародного гуманітарного права та положеннями національного законодавства, розцінюються як спроби приховати реальний стан здоров’я Надії Савченко, ввести в оману світове співтовариство та створюють пряму загрозу її життю», – додають в МЗС України.

Відомство вимагає від Росії негайного допуску до Савченко українських лікарів та консулів, а також повернення Надії Савченко на українську землю.

Раніше 9 квітня сестра Надії Савченко Віра закликала політиків до дій задля звільнення українки, яка тримає сухе голодування четвертий день.

Адвокат Марк Фейгін назвав необґрунтованими заяви про близькість звільнення Росією громадянки України Надії Савченко.

Українська громадянка, народний депутат України Савченко, як і обіцяла, від 6 квітня оголосила нове сухе голодування з вимогою звільнити її або повернути до України.

5 квітня вирок російського суду у справі Надії Савченко набрав чинності. Її засудили до 22 років позбавлення волі 22 березня, звинувативши, зокрема, у причетності до вбивства російських журналістів, що незаконно перебували на Донбасі в лавах підтримуваних Росією сепаратистів.

XS
SM
MD
LG