Доступність посилання

ТОП новини

Чубаров пропонує ввести в Кримінальний кодекс відповідальність за колабораціонізм


Рефат Чубаров
Рефат Чубаров

Глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров вважає за необхідне вдосконалити кримінальне законодавство України для притягнення до відповідальності громадян за колабораціонізм. Про це він заявив проекту Радіо Свобода, сайту Крим.Реалії.

На думку Чубарова, ці норми необхідні для правової оцінки дій тих, хто на окупованих територіях співпрацює з окупаційною владою.

«Ми повинні ще раз переглянути статті (Кримінального кодексу України – ред.), якщо необхідно доповнити зміни в тому, що стосується зради (Батьківщині – ред.), ввести визначення колаборації, хто такі колаборанти. Ця оцінка повинна бути диференційованою, це дуже тонкий момент», – сказав Чубаров.

«Я думки не допускаю, що сотні тисяч людей можуть бути покарані за те, що держава не змогла їх захистити. Але серед них, є ті, хто привів окупантів в Крим. Я думаю, що таких людей буде кілька тисяч», – додав він.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG