Доступність посилання

ТОП новини

Адвокат: обмін Савченко в найближчі дні не відбудеться


Надія Савченко і її адвокат Марк Фейгін
Надія Савченко і її адвокат Марк Фейгін

Марк Фейгін, адвокат громадянки України Надії Савченко, утримуваної в російському СІЗО, заявляє, що говорити про якісь домовленості щодо її звільнення є передчасним.

У коментарі російській службі Радіо Свобода він зазначив, що переговори з цього питання «дійсно йшли», однак імовірність того, що Савченко повернеться на батьківщину в найближчі дні, вкрай мала.

«Проблема не в київській владі і не в міжнародному співтоваристві, проблема – в Кремлі», – заявив Фейгін. Він додав, що питання про обмін Савченко не може бути вирішене тільки політичним шляхом, оскільки для її видачі потрібні певні юридичні обґрунтування: підписане президентом Росії Володимиром Путіним помилування або виконання домовленостей, передбачених конвенцією Ради Європи про видачу засуджених.

Раніше сьогодні сестра Надії Савченко Віра заявила, що переговори про обмін українки зірвані. Віра Савченко також повідомила, що її сестрі може знадобитися госпіталізація через наслідки сухого голодування, яке вона тримає з 6 квітня. Віра Савченко на своїй сторінці у Facebook написала, що, відповідно до проведених аналізів, через голодування серце її сестри може зупинитися будь-якої хвилини через загрозу тромбу.

Адвокат Микола Полозов при цьому повідомив, що Надія Савченко відмовилася від госпіталізації і припинення сухого голодування.

Українська громадянка, народний депутат України Савченко від 6 квітня оголосила нове сухе голодування з вимогою звільнити її або повернути до України. Савченко вимагає допустити до неї українських або німецьких лікарів.

5 квітня вирок російського суду у справі Надії Савченко набрав чинності. Її засудили до 22 років позбавлення волі 22 березня, звинувативши, зокрема, у причетності до вбивства російських журналістів, що незаконно перебували на Донбасі в лавах підтримуваних Росією сепаратистів.

Російська влада раніше заявляла, що рішення про можливу передачу Савченко Україні може бути ухвалене лише після набрання чинності вироком у її справі.

XS
SM
MD
LG