Доступність посилання

ТОП новини

Російський омбудсмен підтвердив українське громадянство Сенцова і Кольченка


Олег Сенцов (л) і Олександр Кольченко
Олег Сенцов (л) і Олександр Кольченко

Українське громадянство засуджених у Росії за звинуваченням у тероризмі режисера Олега Сенцова й активіста Олександра Кольченка офіційно підтверджене, йдеться в повідомленні на сайті уповноваженого з прав людини в Росії.

Сенцов і Кольченко до арешту жили в Криму. Після незаконної анексії півострова Росією їх громадянство автоматично змінили. Однак російські паспорти вони не отримали і просили вважати їх тільки українськими громадянами.

Омбудсмен Росії (до 28 березня цю посаду обіймала Елла Памфілова) наполіг на тому, що вони залишаються громадянами України незалежно від наявності у них громадянства Росії.

Раніше адвокат Кольченка Світлана Сидоркіна заявила виданню «Комерсант», що питання про громадянство її підзахисного і Олега Сенцова може стати перешкодою для їх видачі Україні. Згідно з 61-ою статті російської Конституції, громадян Росії не можуть видавати іншій державі.

Олег Сенцов і Олександр Кольченко в серпні минулого року були засуджені Північно-Кавказьким окружним військовим судом Росії до 20 і 10 років позбавлення волі відповідно. Їх звинуватили в підготовці терактів у Криму. Обидва своєї провини не визнали. Правозахисний центр «Меморіал» визнав їх політичними в’язнями.

10 березня Міністерство юстиції України звернулося до Москви з вимогою передати Києву засуджених в Росії українців. 8 квітня Мін’юст Росії доручив Федеральній службі виконання покарань підготувати необхідні документи для вирішення питання про передачу Україні чотирьох засуджених, включаючи Олега Сенцова і Олександра Кольченка.

XS
SM
MD
LG