Доступність посилання

ТОП новини

Активісти подали до суду через перейменування Орджонікідзе на Покров


Ілюстраційне фото (©Shutterstock)
Ілюстраційне фото (©Shutterstock)

На Дніпропетровщині активісти подали до суду через перейменування міста Орджонікідзе на Покров.

Як заявляє автор позовної заяви, керівник громадської організації «Майдан Орджонікідзе» Станіслав Каширний, «місцева влада сфальшувала» листа до Українського інституту національної пам’яті і профільного комітету Верховної Ради України, заявивши, що назву «Покров» підтримують більшість жителів міста. Саме цей лист ліг в основу рішення, ухваленого парламентом.

За словами позивача, лист був підписаний секретарем міської ради, який не мав повноважень на таке звернення. Станіслав Каширний також вважає, що пропозиція щодо перейменування міста мала передусім пройти громадські слухання, а також отримати підтримку сесії міської ради, а вже потім подаватись до парламенту.

«Якщо не було громадських слухань, то що це за лист? Це приватний лист. Секретар міської ради взагалі не має права виходити на такі державні інституції, надсилати листи без рішення сесії. Усе робилось підкилимно. Лист не передбачений законодавством, тільки протокол слухань, потім – рішення сесії, потім – рішення Ради. Якщо цього немає, то рекомендації Інституту національної пам’яті. І все. Я вважаю, що це політична корупція, це «договорняк»», – заявляє Каширний.

За його даними, справа має бути розглянута в Орджонікідзівському районному суді 14 квітня. Два попередні засідання суду не відбулись.

Водночас в міській раді Радіо Свобода підтвердили наявність листа з пропозицією «Покров», підписаного секретарем міськради Анатолієм Пастухом до Інституту національної пам’яті та комітету Верховної Ради. Позов громадського активіста проти влади в міськраді наразі не коментують.

«Щодо назви Покров, то оскільки вона отримала чималу підтримку мешканців міста і на виконання листа Українського інституту національної пам’яті від 8 грудня 2015 року секретарем міської ради було направлено листа – пропозицію щодо перейменування міста Орджонікідзе в Покров до Інституту та Верховної Ради України. Необхідно зазначити, що при такій кількості нових назв міста, які були запропоновані, неможливо задовольнити побажання всіх мешканців міста. Але, як нам здається, Верховна Рада України не помилилась, адже місто живе і працює далі», – йдеться у відповіді на запит Радіо Свобода.

Із 2 квітня набула чинності постанова №1037-VIII «Про перейменування окремих населених пунктів» Верховної Ради України, за якою місто Орджонікідзе отримало назву Покров – за назвою Покровських копалень марганцевих руд, відкритих поблизу понад 100 років тому. У міста, яке виникло лише 60 років тому, не було історичної назви, відтак виникла проблема із новим найменням. У місті були десятки пропозицій, зокрема, Великий Луг, Січеслав, Пекторальк.

XS
SM
MD
LG