Доступність посилання

ТОП новини

ЮНЕСКО підготує механізм моніторингу ситуації в Криму


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Комісія з питань програми та зовнішніх зносин 199-ї сесії виконавчої ради ЮНЕСКО розглянула доповідь і ухвалила рішення «ситуації в Моніторинг Автономній Республіці Крим (Україна)». Про це повідомляє в Facebook українська делегація в ЮНЕСКО.

«Рішення передбачає, що на наступній 200-й сесії виконавчої ради ЮНЕСКО Генеральний директор має представити чергову доповідь щодо реалізації попередніх рішень, зокрема щодо створення на інституційному рівні механізму моніторингу з боку ЮНЕСКО ситуації в Автономній Республіці Крим», – йдеться в повідомленні української делегації.

У повідомленні зазначено, що в доповіді, яка обговорювався на засіданні виконкому ЮНЕСКО, наведені конкретні факти кричущих порушень прав людини і прав національних меншин, насамперед, кримських татар і українців в сфері компетенції ЮНЕСКО, на основі яких робиться висновок про значне погіршення ситуації на тимчасово окупованому Росією півострові.

Документ, який ухвалений переважною більшістю голосів: 17 – «за», 5 – «проти», став уже п’ятим поспіль рішенням виконавчої ради ЮНЕСКО з моменту анексії Криму.

З презентацією позиції офіційного Києва виступив постійний представник України при ЮНЕСКО Олег Шамшур, який зазначив, що «суттєве погіршення ситуації в Автономній Республіці Крим і Севастополі в сферах компетенції ЮНЕСКО робить все невідкладним створення ефективного механізму моніторингу ситуації на незаконно окупованому півострові, дієвим елементом якого має стати організація місій ЮНЕСКО з метою спостереження ситуації на місці».

На підтримку позиції України виступили делегації США, ЄС, Республіки Корея, Мексики, Туреччини, Японії, зазначили в українській делегації.

Правозахисники неодноразово заявляли про порушення прав людини в анексованому Криму. Влада Росії і Криму ці звинувачення відкидають.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG