Доступність посилання

ТОП новини

Єврокомісія просуватиме план щодо візової лібералізації з Україною – Ган


Комісар з питань розширення ЄС Йоганнес Ган
Комісар з питань розширення ЄС Йоганнес Ган

Комісар з питань розширення ЄС Йоганнес Ган заявляє, що Єврокомісія просуватиме план щодо лібералізації візового режиму з Україною попри негативні результати референдуму у Нідерландах щодо угоди про асоціацію між Києвом та Брюсселем.

12 квітня в інтерв’ю Радіо Свобода Ган зазначив, що було б «нечесно» припинити рух до візової лібералізації з Україною, адже Брюссель «завжди вимагав конкретних передумов» від Києва.

«Ми працювали над цими питаннями упродовж кількох років. Ми завжди стверджували, що слідуємо певній методології. Вони це прийняли. Тепер, думаю, питання честі виконати те, що ми пообіцяли», – зазначив Йоганнес Ган.

Джерела у Брюсселі повідомляють, що пропозиція щодо лібералізації візового режиму для України, найімовірніше, буде оголошена до кінця квітня і розвіює побоювання Києва, що результати референдуму у Нідерландах уповільнять процес.

Але досі не зрозуміло, коли країни Євросоюзу та Європарламент голосуватимуть за цю пропозицію.

12 квітня у Нідерландах оголосили остаточні результати референдуму щодо ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, який відбувся 6 квітня.

Згідно з остаточними результатами голосування, проти ратифікації Нідерландами договору висловився 61% тих, хто проголосував, за – 38,2%.

У референдумі взяли участь близько 32% мешканців країни, що мають право голосу. Мінімальний поріг явки, необхідний для визнання результатів волевиявлення, становить у Нідерландах 30%.

Цей референдум не має для уряду обов’язкової сили і має лише консультативний характер.

13 квітня нідерландські урядовці планують обговорити з членами парламенту свої подальші кроки.

Переговори між ЄС і Україною про візову лібералізацію ніяк не стосуються Угоди про асоціацію між ними та долі цієї угоди, у Брюсселі багато разів наголошували, що це цілком окремі процеси.

XS
SM
MD
LG