Доступність посилання

ТОП новини

ГПУ: суд дозволив затримати нинішнього директора «Масандри»


Печерський суд Києва за результатами розгляду клопотання прокуратури Автономної Республіки Крим надав дозвіл на затримання призначеного Кремлем директора кримського винзаводу «Масандра» Яніни Павленко. Про це повідомляє прес-служба Генпрокуратури України.

«Прокуратурою Автономної Республіки Крим здійснюється процесуальне керівництво досудовим розслідування в кримінальному провадженні за фактом розтрати однієї пляшки унікального колекційного вина Херес-де-ла-Фронтера врожаю 1775 року, вартістю близько 100 тисяч доларів США, яке входило в колекційний фонд енотеки в Державному концерні «Національне виробничо-аграрне об’єднання «Массандра» (НВАО «Масандра»), було національним надбанням України, представляло значну історичну, наукову і практичну цінність», – йдеться в повідомленні.

Як заявили в прокуратурі, Яніні Павленко повідомляють про підозру за статтею «Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем». «Павленко, … маючи умисел на розтрату чужого майна, яке перебувало в її віданні, відкоркувала для президента Російської Федерації Володимира Путіна і екс-прем’єра Італії Сильвіо Берлусконі пляшку вищевказаного вина», – додали в ГПУ.

Яніна Павленко цю інформацію не коментувала.

Компанія «Масандра» – найбільший виробник вина в Криму. Після анексії Криму Росією в 2014 році підконтрольна Москві влада півострова передала «Масандру» в управління справами президента Росії.

У вересні в Криму екс-прем’єр Італії Сильвіо Берлусконі зустрівся з президентом Росії Володимиром Путіним, яких пригощали 240-річним Jerez de la Frontera (Херес-де-ла-Фронтера) з колекції «Масандри». Прокуратура АРК при Генпрокуратурі України відкрила кримінальне провадження за цим фактом.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій проти Москви. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG