Доступність посилання

ТОП новини

Російський суд відмовив євромайданівцю в умовно-достроковому звільненні


Олександр Костенко
Олександр Костенко

Кірово-Чепецький райсуд Кіровської області Росії ухвалив рішення про відмову в умовно-достроковому звільненні кримському політв’язню Олександрові Костенку. Його адвокат Дмитро Сотников в коментарі проекту Радіо Свобода «Крим. Реалії» назвав це рішення політичним і нагадав, що Костенка напередодні суду помістили в штрафний ізолятор.

«Не повинен братися як підстава для відмови в УДЗ факт невизнання ув’язненим своєї провини і також не може враховуватися наявність стягнень, повинен враховуватися характер порушення. Привітався або не привітався зі співробітником, навіть якщо було порушення, то воно не може ніяк вплинути на УДЗ, проте суд визнав, що факт невизнання провини і факт перебування в ШІЗО мають значення», – розповів адвокат.

Костенка помістили в ШІЗО за те, що він нібито не привітався з поліцейським – співробітником колонії. Сотников повідомив, що на даний момент термін перебування Костенка в ШІЗО невідомий.

«Ми плануємо оскаржити рішення. Подавати наступне УДЗ можна через шість місяців, але у нас є ще такий вид клопотання як заміна покарання на більш м’яке. У нашому випадку це можливо, так як в нашій статті передбачається ще штраф і виправні роботи», – зазначив Сотников.

Олександра Костенка в Криму засудили до 4,2 року ув’язнення. У кінці лютого 2016 року президія підконтрольного Росії Верховного суду Криму змінила термін, залишивши три роки і шість місяців.

За версією слідства, 18 лютого 2014 року в ході «масових заворушень» в Києві Костенко завдав тілесних ушкоджень співробітникові кримського спецпідрозділу «Беркут». Також активіст, як стверджують силовики, без передбаченого законом дозволу, незаконно зберігав за місцем проживання нарізний ствол.

Костенко не визнав своєї провини.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій проти Москви. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG