Доступність посилання

ТОП новини

Суд у справі збитого сепаратистами Іл-76 розглядає письмові докази


Меморіальний знак військовим, загиблим у літаку Іл-76, Дніпропетровськ
Меморіальний знак військовим, загиблим у літаку Іл-76, Дніпропетровськ

У Павлограді Дніпропетровської області 14 квітня відбулося десяте судове засідання у справі про загибель у збитому озброєними сепаратистами під Луганськом літаку Іл-76 українських військових.

Як повідомили Радіо Свобода родичі загиблих, суд продовжує вивчення письмових доказів та документів. За даними з суду, суд перейшов до вивчення документів, хоча п’ять потерпілих з причин їхньої відсутності на засіданнях суду залишились не опитаними.

На засіданні в четвер розпочався розгляд восьмого тому матеріалів справи. Зокрема, суд вивчає матеріали щодо встановлення причин та обставин катастрофи літака. Як з’ясувалося, місце знаходження важливого доказу в справі – магнітного носія з літака, на якому мають бути записані розмови пілотів, – наразі не встановлене.

За словами адвоката потерпілих Віталія Погосяна, підсудний Віктор Назаров, як і раніше, відкидає звинувачення. Погосян вважає, що є підстави для перекваліфікування статті обвинувачення зі «службової недбалості» на «зловживання службовим становищем».

«Генерал Назаров звернув увагу, що рішення про залучення сил i засобів за законом ухвалює керівник оперативного штабу, якого на той час не було призначено. Добре, не було, а що тоді цей генерал там робив, чого давав накази та розпорядження, при виконанні яких гинули наші бiйцi, за що отримував бойові та державні нагороди? Неправильну квалiфiкацiю визначила військова прокуратура, яке тут недбале ставлення, тут умисне зловживання своїм службовим становищем, яке призвело до загибелі великої кількості людей», – заявив Віталій Погосян.

Сторона захисту генерала поки цю заяву не коментувала.

17 грудня 2015 року в Павлоградському міськрайонному суді на Дніпропетровщині розпочався судовий процес у справі про загибель 49 українських військовослужбовців у літаку Іл-76, збитому 14 червня 2014 року озброєними сепаратистами в аеропорту Луганська.

На лаві підсудних – одна особа, генерал-майор Віктор Назаров, який на момент трагедії був начальником штабу антитерористичної операції. Його обвинувачують у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 425 Кримінального кодексу України (недбалому ставленні до служби, вчиненому в бойовій обстановці, що призвело до тяжких наслідків).

14 червня 2014 року на території Луганської області з переносного зенітно-ракетного комплексу був збитий літак Іл-76МД. Він загорівся та впав. На його борту перебували 40 військовослужбовців 25-ї окремої парашутно-десантної бригади та 9 членів екіпажу. Усі загинули. Високопосадовцю Збройних сил України Віктору Назарову оголосили про підозру в недбалому ставленні до служби, наслідком чого стала загибель військових.

XS
SM
MD
LG