Доступність посилання

ТОП новини

Поклонська: рішення про заборону Меджлісу ухвалене через його «бездіяльність»


Наталія Поклонська
Наталія Поклонська

Призначений Москвою прокурор анексованого Росією Криму Наталія Поклонська пояснює своє рішення щодо призупинення діяльності Меджлісу кримськотатарського народу його «бездіяльністю».

«До прокуратури республіки Крим надходять численні скарги від кримських татар на повну бездіяльність громадського об’єднання «Меджліс кримськотатарського народу» у частині відновлення їхніх прав. Ми часто виїжджаємо у місця компактного проживання кримських татар, щоб запитати у них, що ж конкретно зробив Меджліс для цих людей. І як з’ясовується – абсолютно нічого!.. То для чого ж тоді потрібен такий «Меджліс»?!» – написала Поклонська 14 квітня у Facebook.

За її словами, рішення щодо Меджлісу ухвалили для недопущення спекуляцій на тему міжнаціональних відносин і «з урахуванням виступів і висловлювань екстремістської спрямованості з боку голови Меджлісу та інших його лідерів».

На думку Поклонської, таке рішення сприятиме «стабільності і злагоді» на півострові.

13 квітня Наталія Поклонська повідомила, що ухвалила рішення про призупинення діяльності на території півострова Меджлісу кримськотатарського народу до рішення суду. Захист Меджлісу вже заявив, що оскаржить це рішення.

Президент України Петро Порошенко звернувся до світової спільноти у зв’язку з рішенням про призупинення діяльності Меджлісу.

Голова Меджлісу Рефат Чубаров зазначив, що це рішення Поклонської, ухвалене за «вказівкою Кремля», буде покладено в основу звинувачень проти неї, включно з держзрадою.

У лютому 2015 року Наталія Поклонська звернулась у підконтрольний Росії Верховний суд Криму з позовом про заборону діяльності Меджлісу, в березні почався процес за цим позовом. Чергове засідання суду в цій справі призначили на 15 квітня.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG