Доступність посилання

ТОП новини

Баку заявляє про загибель солдата у Нагірному Карабасі попри перемир’я


Міністерство оборони Азербайджану заявляє про загибель одного свого солдата у Нагірному Карабасі 14 квітня. Це перша загибель упродовж тижня після різкого погіршення ситуації у цьому сепаратистському регіоні Азербайджану.

Азербайджанська сторона заявляє, що сержант загинув, коли «перешкоджав наступній ворожій провокації на лінії контакту».

Підтримувані Вірменією сепаратисти у Нагірному Карабасі відкидають звинувачення Баку, називаючи це «дезінформацією, спрямованою на штучне погіршення ситуації».

5 квітня Азербайджан і Вірменія домовилися про перемир’я у Нагірному Карабасі. Однак уже наступного дня сторони конфлікту звинуватили один одного у порушенні угоди, продовженні обстрілів і заявили про нові втрати.

Ситуація у Нагірному Карабасі різко загострилася в ніч на 2 квітня. Почалися бойові дії із застосуванням артилерії, танків й авіації. В ООН за два дні після боїв повідомили, що жертвами збройного протистояння стали понад 30 людей, ще понад 200 були поранені.

Нагірний Карабах, автономія у складі міжнародно визнаних кордонів Азербайджану, більшість населення якої становлять вірмени за національністю, одностороннім чином проголосив незалежність після війни 1988–1994 років, унаслідок якої Азербайджан втратив контроль над регіоном. У Баку вважають, що цей регіон окупувала Вірменія.

Самопроголошеної «незалежності» Нагірного Карабаху формально не визнає жодна держава світу, зокрема й Вірменія. Фактично ж Єреван надає цьому сепаратистському регіонові Азербайджану підтримку.

Внаслідок конфлікту довкола Нагірного Карабаху загинули близько 30 тисяч людей.

XS
SM
MD
LG