Доступність посилання

ТОП новини

Європарламент створить комісію з розслідування «панамських документів»


Європейський парламент створить комісію з розслідування «панамських документів». Відповідну пропозицію 14 квітня одноголосно підтримали учасники конференції президії цього органу, мовиться у повідомленні Європарламнту.

Мандат комісії затвердять 4 травня на тій же конференцією і винесуть на травневу сесію Європарламенту у Страсбурзі, зазначають у Європарламенті.

Згідно з регламентом, Європарламент на прохання не менше чверті представників може створювати комісії з розслідування можливих порушень законодавства, якщо це стосується установи чи органу Євросоюзу, уряду країни ЄС чи осіб, які підпадають під дію європейського законодавства.

Комісія має напади висновки не пізніше 12 місяців, зазначається у комюнікеЄвропарламенту.

Серед фігурантів так званого «панамського скандалу» були і європейські політики.

3 квітня Міжнародний консорціум журналістських розслідувань опублікував матеріал про корупцію у вищих ешелонах влади в декількох країнах світу. Автори міжнародного журналістського розслідування стверджують, що панамська юридична компанія Mossack Fonseca допомагала деяким своїм клієнтам відмивати гроші, ухилятися від сплати податків і обходити різні санкції.

Розслідування базується на документах компанії Mossack Fonseca (Панама, Британські Віргінські острови), які отримало німецьке видання Süddeutsche Zeitung та поділилося з колегами з Міжнародного консорціуму журналістських розслідувань (International Consortium of Investigative Journalists) та OCCRP (Проект розслідування корупції й організованої злочинності).

Репортери із 76 країн опрацювали понад 11 мільйонів документів щодо офшорних компаній та їхніх власників. В Україні фігурантом розслідування став, зокрема, президент Петро Порошенко.

XS
SM
MD
LG