Доступність посилання

ТОП новини

Уряд Німеччини дозволив суд над сатириком, що образив президента Туреччини


Реджеп Тайїп Ердоган (л) і Ян Бемерманн (п), комбіноване фото
Реджеп Тайїп Ердоган (л) і Ян Бемерманн (п), комбіноване фото

Канцлер Німеччини Анґела Меркель повідомила, що її уряд ухвалив рішення дозволити порушити справу щодо німецького сатирика, що прочитав на телебаченні грубого вірша про президента Туреччини.

За її словами, хай суди вирішать, винен сатирик чи не винен.

При цьому Меркель оголосила, що до 2018 року Німеччина скасує рідко застосовувану статтю 103 свого Кримінального кодексу, що передбачає покарання за образу органів чи представників іноземної держави.

З нотою про кримінальне переслідування сатирика Яна Бемерманна раніше звернулася до Німеччини Туреччина. За німецьким законодавством, дозвіл на порушення кримінальної справи за статтею про образу голови іноземної держави має надавати уряд Німеччини.

Днями прокуратура міста Майнца на заході Німеччини повідомляла, що почала розслідування в цій справі проти сатирика і телеканалу за підозрою в порушенні цієї статті за скаргами, які подали понад 20 людей, серед них і сам президент Туреччини.

Уряд Німеччини вже заявляв у зв’язку з цим дипломатичним скандалом, що свобода слова і художнього виявлення є невід’ємним правом людини.

Два тижні тому Ян Бемерманн в ефірі одного з провідних німецьких телеканалів ZDF прочитав вірша, що містив образи на адресу президента Туреччини Реджепа Тайїпа Ердогана. При цьому, як заявляв тоді сатирик, метою його вірша було якраз продемонструвати те, що є недозволеним у Німеччині.

XS
SM
MD
LG