Доступність посилання

ТОП новини

Мінфін Росії продовжить переговори з МВФ щодо 3 мільярдів доларів, позичених Януковичем


Антон Силуанов
Антон Силуанов

Російська Федерація продовжить переговори з Міжнародним валютним фондом щодо повернення Україною 3 мільярдів доларів, позичених у 2013 році екс-президентом Віктором Януковичем. Про це повідомив міністр фінансів Росії Антон Силуанов, передає агенція ТАСС.

«Ми обговорювали питання взаємодії з Міжнародним валютним фондом щодо необхідності виконання Україною своїх зобов'язань і за наслідками того дефолту, який Україна допустила за нашими паперами. Такі переговори домовилися продовжити і в майбутньому», – сказав Силуанов.

За його словами, всі контакти з українською стороною досі продемонстрували «відсутність конструктивного переговорного процесу з питання врегулювання заборгованості України перед Росією».

У грудні 2013 року тодішній президент України Віктор Янукович домовилися з російським президентом Володимиром Путіним, що Росія надасть Україні кредит на 15 мільярдів доларів через розміщення українських цінних паперів. Невдовзі після цієї зустрічі облігації на суму 3 мільярди доларів були розміщені на Ірландській фондовій біржі, які згодом і викупила Росія.

Ще минулого року Україна узгодила реструктуризацію своїх зобов’язань, включно зі списанням частини їх, із більшістю зі своїх приватних кредиторів – крім Росії. Міністерство фінансів України неодноразово заявляло, що заперечує всі вимоги Росії щодо боргу у 3 мільярди доларів.

У травні 2015 року Рада ухвалила закон, який надає Кабміну право тимчасово зупиняти здійснення платежів за всіма або деякими відповідними борговими зобов’язаннями. У документі передбачалося, що діє закон до 1 липня 2016 року. 12 квітня цього року парламент підтримав за основу і в цілому законопроект, що скасовує кінцеву дату дії тимчасового припинення платежів за зовнішніми зобов’язаннями України.

XS
SM
MD
LG